Schaatsnacht van Deventer – 11 januari 2020

Zaterdag 11 januari 2020 stond kunstijsbaan de Scheg in Deventer in het teken van de jaarlijkse ‘Schaatsnacht van Deventer’. Van 16.00 uur ’s middags tot 22.30 uur ’s avonds reden ruim 190 fanatieke schaatsers hun rondes. In de 17e editie van de Schaatsnacht waren er drie afstanden om uit te kiezen: 50, 100 of 150 kilometer. Een selecte groep waagde een poging tot 375 rondjes, oftewel 150 kilometer. Evert Huizinga was op de150 kilometer de snelste. Hij kwam na 4 uur, 32 minuten en 35 seconden schaatsen als eerste over finish.

Het startschot klonk om klokslag 16.00 uur. Alle deelnemers gingen gelijktijdig van start en konden op het scorebord hun tijden en aantal geschaatste ronden bijhouden.
Wat elk jaar opvalt is de grote diversiteit in leeftijden op het ijs. De jongste deelnemer was Evi Canrinus (7 jaar), de oudste was vaste gast bij ijsbaan in Deventer Ab Doornebos (75 jaar). Laatstgenoemde is dagelijks op de ijsbaan te bekennen om urenlang rondjes te schaatsen in zijn opvallende geel-blauwe outfit.

Veel oudere schaatsers oefenen elk jaar voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, de jongste deelnemers gaan puur het plezier of om hun schaatstechniek te verbeteren. Zo ook Henk, die al voor de negende keer meedoet: “Dit jaar doe ik uiteraard weer mee. Samen met wat schaatsvrienden oefenen we voor de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee die over twee weken wordt gehouden in Oostenrijk. Het is elk jaar mooi om te zien dat ook de jeugd meedoet met de Schaatsnacht in De Scheg, want zij hebben de toekomst. De omstandigheden zijn ook dit jaar weer zeer goed, zowel het ijs als de voorzieningen als een lekker hapje en een drankje”, besluit de schaatser.

De organisatie wil alle deelnemers bedanken voor hun deelname en inzet. Hieronder enkele foto’s: