Deventer IJsselstadion

Aan de oever van de IJssel opende in 1962 de Deventer kunstijsbaan haar poorten. Op dat moment lagen er twee van de vier kunstijsbanen ter wereld in Nederland. Dankzij de baan in Deventer werden er in Nederland voor het eerst sinds 1962 weer internationale toernooien geschaatst en met succes. Ard Schenk werd voor het eerst in 1966 in het IJsselstadion Europees kampioen, in 1968 werd er zelfs een wereldrecord gevestigd door de Noor Fred Anton Maier, hij reed op de 5km een tijd van 7.26.2. Mede door deze kunstijsbaan, heeft Deventer historie geschreven en zichzelf op de kaart gezet.

Kunstijsbaan De Scheg

Na 30 jaar trouwe dienst werd in 1992 het Deventer IJsselstadion gesloten. In die 30 jaar zijn er circa. 8 miljoen mensen de kassa van dit stadion gepasseerd. In dat zelfde jaar opende in de wijk Colmschate een nieuwe halfoverdekte kunstijsbaan; De Scheg. Deze kunstijsbaan maakt deel uit van het multifunctionele sportcomplex De Scheg (zwemparadijs, sporthallen en sauna). Echter, werd er gekozen voor een recreatieve schaatsbaan en mede door de bouw van een 400m baan met totale overkapping (Thialf stadion in Heerenveen) kreeg De Scheg geen internationale A-status meer. Het beperkt aantal (inter)nationale wedstrijden in relatie tot het grote aantal beschikbare wedstrijdbanen ter wereld, de hoge eisen die aan een wedstrijdbaan worden gesteld, faciliteiten voor TV-uitzendingen, tribunes voor toeschouwers en de vercommercialisering van de schaatssport dwingen tot het maken van nieuwe keuzes. Hierdoor werd er gekozen om nieuwe concepten op te zetten waar topsportevenementen geen pijler meer vormden.

Sinds die tijd lag de schaatsbaanexploitatie in handen van Naamloze Vennootschap Deventer Ontwikkelingsmaatschappij Sportcomplexen (NV DOS), de NV DOS is eigendom van de gemeente Deventer. De markt op het gebied van sport en recreatie verandert voortdurend, ook voor de NV DOS. Denk hierbij aan de modernisering van zwembaden, de komst van een nieuwe en volledig overdekte kunstijsbaan in Enschede, een unieke vijf kilometer lange buitenbaan in Biddinghuizen en stijgende energiekosten. In een reactie op deze ontwikkelingen beschrijft de NV DOS in de Schegvisie 2008 – 2011 ‘Beleving in Beweging’ haar strategische ambities voor de toekomst: het centrum voor sport, onderwijs en cultuur voor Deventer en omgeving zijn. Om deze ambitie waar te kunnen maken is het noodzakelijk De Scheg optimaal te onderhouden en verder om te vormen tot een sport- en belevingsaccommodatie. Daarvoor zijn de komende jaren forse ingrepen en investeringen nodig. Sinds 2009 is NV DOS overgegaan naar Sportbedrijf Deventer en voeren nu een duidelijke koers die vanaf 2010 steeds meer zichtbaar werkt.