Bron: MKB magazine februari 2020

 

De Inspiratiebijeenkomst en Deventer Sportverkiezing zijn helaas geannuleerd wegens de genomen maatregelen door het kabinet omtrent corona.

Inspiratiebijeenkomst Peter Blangé
Vrijdag 13 maart 2020

…met netwerkdiner en prijsuitreiking ‘Fitste Bedrijf van Deventer 2019’!

Peter Blangé heeft zowel in het bedrijfsleven als in de topsport veel ervaring opgedaan. In zijn presentatie vertelt hij over de link tussen beide en benadrukt het belang van teambuilding. Ook legt hij de klemtoon op zaken als conflictbehandeling en leiderschap. Met plezier spreekt hij over het belang van de wetenschap en innovatie. Vooral het laatstgenoemde vormt een belangrijke drijfveer voor groei en daarmee voor het succes van organisaties en sporters.

Peter Blangé was in de jaren ’90 de beste spelverdeler ter wereld. Als aanvoerder van het Nederlands volleybalteam veroverde hij in 1996 historisch Olympisch Goud, wat later werd gekozen tot ‘Sportmoment van de Eeuw’. Peter is constant op zoek naar verbetering en is daardoor een inspiratiebron voor velen.

Programma
17.15 – 17.30 uur  Ontvangst
17.30 – 18.30 uur  Netwerkdiner (optioneel)
18.30 – 19.30 uur  Inspiratiebijeenkomst Peter Blangé
19.30 – 19.45 uur  Afsluiting inspiratiebijeenkomst door Irene Dekker (Sportbedrijf Deventer)
20.00 – 21.15 uur  Deventer Sportverkiezing 2019 met o.a. Prijsuitreiking Fitste Bedrijf van Deventer

Aanmelden
Deelname is gratis. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Max. 2 tickets per bedrijf.
Klik hier om aan te melden of voor meer informatie.


 

 

Bron: MKB magazine december 2019

Iedere week een Nieuwjaarsduik

De beste wensen en een gezond en gelukkig nieuwjaar! Op steeds meer plaatsen gaat deze nieuwjaarswens gepaard met de traditionele Nieuwjaarsduik. “Winterzwemmers” echter, maken deze duik niet 1 keer per jaar, maar iedere week. Hoe kan het dat deze mensen kalm en schijnbaar moeiteloos hun slagen maken in water van soms slechts 4oC of kouder? En waar komt de groeiende populariteit van deze toch wel extreme activiteit vandaan? Bij schijnbaar doodnormale mensen zoals jij en ik. Ik ben geen held en zeker geen topsporter, maar spring wel iedere week geheel vrijwillig in de koude rivier de Berkel.

Nooit meer verkouden
IJskoud water (bij voorkeur 4 oC of minder) werkt enorm vitaliserend en bevorderd het zelf genezend vermogen van je lichaam. 2x per week gedurende 1 minuut in het ijswater vertoeven en je voelt je herboren. Iedere keer weer beleven mijn plonsmaatjes en ik hetzelfde wauw effect, tintelingen en een energie boost voor de rest van de dag. Het koude water zorgt voor een kortstondige interne temperatuursverhoging en dit verbrandt als het ware mogelijke ziektekiemen. Tegelijkertijd trekt het bloed vanuit de ledematen naar je organen. Zo worden deze beschermt tegen de kou en voorzien van extra bloed en zuurstof. De korte “stressreactie” die de koude plons veroorzaakt op ons lichaam geeft die broodnodige boost aan ons immuunsysteem en stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Steeds wanneer ik een dreigende verkoudheid voel opkomen, ebt deze na een duik in het koude water weg.

Mentaal fit – de Russische methode
Tuurlijk, iedere keer als ik weer dat ijskoude water instap, overwin ik iets op mijzelf. In tegenstelling tot andere “stromingen” gaat het bij de Russische methode niet om presteren maar om gezondheid. Het gaat er niet om zo lang mogelijk in het water te blijven (bij 4 graden of minder maximaal 1 minuut!) of hoeveel meter je aflegt. De kunst is om je ademhaling onder controle te krijgen en ontspannen in het water te verblijven. Ademhalings- en andere technieken vanuit onder andere de Yoga en Mindfullness helpen hierbij.  Ondertussen maakt het lichaam cortisol aan om de stressreactie op het lichaam op te vangen. Dit werkt door in het dagelijks leven. Ook maakt je lichaam een extra dosis dopamine aan – het gelukshormoon – wat een direct positief effect heeft op je stemming en zelfs op depressies.

Sociaal gebeuren
Winterzwemmen is een sociaal gebeuren. Alleen zwemmen is sowieso geen goed idee en daarnaast is het leuk om de beleving te delen. De oehs en ahs zijn niet van de lucht, we moedigen elkaar aan, helpen en prijzen elkaar en drinken na afloop thee. Niet te lang, want afkoelen is geen optie. Mijn eigen favoriete uitspraak: Het is serieus koud!!

Veiligheid voorop
Bezint eer gij begint. Je lichaam dient van top tot teen warm te zijn voordat je het water ingaat. Gewoon helemaal warm is voldoende, maar een warming up kan fijn zijn voor extra warme reserve. Met een koud lichaam / lichaamsdelen gaan zwemmen, geeft risico’s voor o.a. hart, nieren en gewrichten. ‘’Hoe meer, hoe beter’’ geldt niet in het geval van winterzwemmen. ‘’Kort en krachtig’’ is het uitgangspunt. Bij water van 4oC of kouder is het advies maximaal 1 minuut.  In het water blijf je bewegen waardoor de kou optimaal kan inwerken op het lichaam. Droog je na het zwemmen direct af, trek warme droge kleren aan en drink iets warms.

Ook winterzwemmen
Er zijn legio clubjes in de buurt waar je je kunt aansluiten, vaak noemen ze zich de Walrussen (het Russische symbool voor winterzwemmers). In Deventer kun je terecht bij Walrusclub Deventer via www.winterzwemmen.nl, in Zutphen kun je terecht bij feeling fitt en in Lochem kun je je vrijblijvend en kosteloos aansluiten via Puur Bewegen (hier geen training, wel een super gemotiveerde groep).

Bronnen:
– Walrusclub Deventer
– Wetenschappelijk onderzoek door Greg Whyte, hoogleraar toegepaste sport en bewegingswetenschappen en voormalig Olympisch atleet vijfkamp
– Wikipedia (diverse bronnen)

NK Wielrennen voor bedrijven

Het NK Wielrennen voor bedrijven op 6 september 2020 (datum o.v.b.)  is een schitterend laagdrempelig fietsfeest. Je rijdt over heuvelachtige parcoursen en geniet met collega’s en/of relaties samen van een unieke wielerdag. Als bedrijf heb je daarbij de keuze uit twee pakketten. Je kunt deelnemen aan de Cyclo in combinatie met de ploegentijdrit of aan de SamenOm Toertocht in combinatie met diezelfde ploegentijdrit. Iedereen die meedoet geniet tussendoor en na afloop van het Finish Festival. Het NK is een officieel Nederlands kampioenschap onder de vlag van de KNWU.

Klik hier voor meer informatie over het NK Wielrennen voor bedrijven.