Fitte werknemers houden je bedrijf gezond. Maar welk bedrijf mag zich na 5 battles op het gebied van Body, Business, Brain, Being en Balance het fitste bedrijf van Nederland noemen? Dat vechten 15 deelnemende organisaties uit op de laatste dag van de Nationale Sportweek in Deventer.

Op de atletiekbaan staat meerkamper Eelco Sintnicolaas klaar om de deelnemers te begeleiden bij een heuse vierkamp, het onderdeel Body. Voor de veiligheid hoeven de deelnemers niet over de horde van 1 meter en 7 centimeter, de officiële hoogte voor de mannen. De hekjes van 60 centimeter zijn al lastig genoeg. ´Ik werk graag mee aan een evenement als dit´, zegt Sintnicolaas. ´Ook voor bedrijven is sporten belangrijk. Fitte werknemers zijn productiever, dus tijd voor sport en bewegen is goed voor iedere organisatie.´

Ondertussen is team 1 van het Etty Hillesum Lyceum 60 meter aan het sprinten. Een van de teamleden verzwikt daarbij haar enkel. Het komt dus neer op de andere 5 om de punten binnen te halen. ´We vonden de mail van Sportbedrijf Deventer over dit NK zo leuk, dat we daar graag aan mee wilden doen´, vertelt een van de teamleden. ´Onze teams bestaan uit de gymnastiekleraren van de diverse locaties. We geven onszelf dus goede kansen om te winnen!´, lacht ze.

Is het onderdeel Balance met 4 golfholes nog relatief relaxed, bij Being moeten de teams de stormbaan op. De punten van de deelnemer die als 6e finisht tellen. Dat betekent dat je goed op elkaar moet letten. Ook bij Brains en Business is samenwerking belangrijk: je moet elkaar helpen om de vragen op te lossen en om elkaar van de ene kant naar de andere te helpen zonder de grond te raken.

Team Crazy Activity uit Nijmegen pakt het onderdeel Business, het bouwen van een zo hoog mogelijke toren van bamboe en elastiekjes, tactisch slim aan. Het resultaat is een bouwwerk van 7,75 meter hoog. Net niet de hoogste, met 7,80 meter kwam team Sunweb iets verder. Maar er staat een indrukwekkend geheel waarvoor de andere teams met respect applaudisseren. ´Het NK Bedrijfssport is voor ons een mooi uithangbord om te laten zien waarom we plezier in sport hebben’, zegt oprichter Koen Reijers.

Na afloop van de battles staat een welverdiende lunch klaar. Ondertussen vertelt Maarten van der Weijden over zijn ervaringen als topsporter. Hoe hij naar zijn Olympisch goud heeft toegewerkt en natuurlijk over de Elfstedenzwemtocht. ´Sport is ook een middel. De Elfstedenzwemtocht was een middel, het echte doel was geld inzamelen voor kankeronderzoek. Als je weet waarom je iets doet, kun je het beste uit jezelf halen´

Wie mag zich het fitste bedrijf van Nederland noemen? De twee teams van Etty Hillesum worden op het podium geroepen, samen met Wolters BV. De beker gaat naar team 1 van Etty Hillesum, ondanks de verzwikte enkel van hun teamgenoot. ‘We zetten de beker op de bovenste plank van de bekerkast op school zodat we ‘m elke dag goed kunnen zien’, belooft de teamcaptain. ‘Volgend jaar doen we graag weer mee!’