Hoe weet je welke sport goed bij jou past? Wat moet je kiezen: voetbal of toch hockey? Judo of schaatsen? In de Nationale Sportweek is er gelukkig Sportstars. Daar kun je allerlei sporten proberen. Met tips van toppers, zoals de voetbalsters van FC Twente en Olympisch schaatskampioen Carlijn Achtereekte. En dat op een mooie zonnige woensdagmiddag.

Dat mooie weer zorgde meteen voor een spectaculaire opening in de vorm van een heus watergevecht. Niet zomaar één, de grootste van Deventer. Na het aftellen van Carlijn spoten de kinderen vol enthousiasme om zich heen. De oranje shirtjes van de vrijwilligers vormen daarbij een prachtig doelwit.

Daarna is het tijd voor de clinics. Er is keuze uit maar liefst negen sporten: beachvolleybal, badminton, judo, rugby, atletiek, boksen, hockey, bootcamp en skateboarden. De kinderen zijn lekker aan het verspringen, de hindernisbaan aan het bestormen, ballen aan het bedwingen op de hockeystick, rondjes aan het rijden op het skateboard en boter-kaas-en-eieren met een voetbal aan het doen. De fietsers oefenen onder leiding van Carlijn met waaierrijden.

De meisjes die komen voetballen krijgen les van 3 FC Twente-speelsters: Myrthe Morrees, Ashleigh Weerden en Sisca Folkertsma, en hebben een mooi programma voor de meisjes in petto. ‘Op woensdagmiddag ging ik altijd voetballen met de jongens achter ons huis’, vertelt Sisca, die vorig jaar deel uitmaakte van het Nederlands team dat Europees kampioen werd. ‘Lekker plezier maken, dat is het allerbelangrijkste. Zo ben ik ook gekomen waar ik nu ben.’

De middag vliegt voorbij. Ter afsluiting mogen de kinderen vragen stellen aan Carlijn. Zo weten we nu dat ze schoenmaat 39 heeft, het liefst pizza’s eet maar ook wel een hamburger lust, dat ze zwemdiploma A en B heeft gehaald en vroeger aan handbal en tennis heeft gedaan. ‘Toen ik 8 was ging ik via school schaatsen op De Scheg. Dat vond ik zo leuk dat ik ook wedstrijden ging doen’, vertelt Carlijn.

En toen werd ze begin dit jaar Olympisch Kampioen. ‘Ik heb heel veel medailles gewonnen, maar de Olympische is de allermooiste. Echt goud, en hij weegt wel een halve kilo!’ Het allermooiste aan schaatsen vindt ze het gevoel van snelheid. ‘Dat je zo hard mogelijk door de bocht gaat, dat gevoel is onbeschrijflijk.’ Of haar lievelingskleur paars ook nog heeft geholpen? Dat zou zo maar kunnen, want de Olympische baan in Korea bleek vooral in paars gehuld. ‘Het maakt niet uit wat voor sport je gaat doen. Ga doen wat je leuk vindt en geniet van je sport en van lekker bewegen!’