Als je je voetbaltraining afwerkt of een rondje gaat hardlopen, sta je er niet altijd bij stil dat iemand voor dat voetbalveld of die mooie route heeft gezorgd. Dat is een taak van de gemeente. De pas aangestelde wethouders en raadsleden met sport in hun portefeuille ontmoeten elkaar op het terrein van de Nationale Sportweek in Deventer. ´We hopen de deelnemers vanavond handvatten aan te reiken waarmee ze de kracht van sport en bewegen in hun gemeente optimaal kunnen benutten´, zegt directeur Hack Goettsch van Sportservice Overijssel die de bijeenkomst organiseert.

Dennis Melenhorst (VVD) is wethouder in de gemeente Raalte. ´Ik hoop vanavond vooral meer te horen over het landelijk sportakkoord en hoe we dat lokaal kunnen gebruiken.´ Raadsleden Niek Sloot (Gemeentebelangen, gemeente Twenteland) en Sander Klos (CDA, gemeente Olst-Wijhe) komen vooral informatie halen. Sloot: ‘Ik hoop dat ik met iets concreets naar huis kan. We willen in onze gemeente graag sportverenigingen helpen hun ledenaantallen te verhogen en meer vrijwilligers te krijgen.’ Ook Klos is benieuwd naar aanknopingspunten. ´Wat kunnen we als gemeente doen om verenigingen te helpen? Als ik op die vraag een antwoord krijg ga ik tevreden naar huis.’

Voormalig topscheidsrechter Erik Braamhaar verzorgt de aftrap. Als wethouder van de gemeente Wierden weet hij als geen ander wat de parallellen zijn tussen topsport en politiek. ‘Sta voor wat je doet’, zegt hij. ‘Ook voor niet populaire beslissingen, je doet het voor de gemeenschap. Net als in het voetbal moet je ook in de politiek schipperen met de regels.’

Tijdens een Walking Diner maken de aanwezigen kennis met 3 projecten uit de praktijk. Ze zien wat een beweegmakelaar kan betekenen voor de gemeente, hoe je via Iedereen Actief echt iedereen, dus ook mensen met een beperking, aan het sporten kunt krijgen, en hoe de Buurtsportcoach Academy de kennis en vaardigheden van buurtsportcoaches op peil houdt.

Tijd voor wat onderzoeksresultaten. Hoeveel procent van de volwassenen in Overijssel sport meer dan 40 keer per jaar? Dat blijkt 49 procent te zijn. Hoeveel procent van de jeugd voldoet aan de beweegnorm van een half uur bewegen per dag? Slechts 9 procent is het antwoord. Jeugd behoort dan ook tot de doelgroepen waar gemeenten zich op richten. Samen met ouderen en gehandicapten.

Om het Landelijk Sportakkoord te kennen, dus de presentatie van Joëlle Staps van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt voor hen als geroepen. Verder krijgen ze informatie over de sportinfrastructuur in Overijssel en het provinciale sportbeleid. ‘De provincie is eigenlijk de links-buiten voor de gemeenten’, volgens Margreet Hogenkamp.

‘Ik ga met een paar concrete ideeën naar huis’, zegt Niek Sloot na afloop. ‘Vooral Iedereen Actief spreekt me aan. In onze gemeente zijn verenigingen al bezig met het opzetten van G-sporten, dus daar past dit heel goed bij. En zo’n beweegmakelaar lijkt me ook een goede aanvulling. Hoe mooi is het als het ziekenhuis in Almelo patiënten doorverwijst naar ons sportaanbod?’ Het doel om concrete handvatten aan te reiken is dus geslaagd.