Net zo goed worden als Lieke Martens of Sherida Spitse. Dat willen de 50 meiden van de Meidenvoetbal Academie Deventer wel. Vandaag, zondag 16 september, trappen ze hun nieuwe voetbalseizoen af tijdens de Nationale Sportweek op sportpark Keizerslanden. Met een clinic onder leiding van eredivisievoetbalsters Myrthe Moorrees van FC Twente en Fenna Kalma, speelster bij SC Heerenveen en Oranje onder 20 begint het tweede jaar van de Meidenvoetbal Academie.

Initiatiefnemer Dennis Jansen kijkt vanaf de zijlijn trots toe. ´Omdat de regio Deventer wat achterliep met het meidenvoetbal zijn we deze academie begonnen. We krijgen subsidie van de provincie en de gemeente en we werken samen met zo´n 15 clubs. Het doel is om het niveau van de meiden verder te ontwikkelen door ze samen te laten trainen. En omdat we de trainingen steeds houden bij een van de clubs, hopen we ook het meidenvoetbal verder te stimuleren.´

Je komt niet zomaar bij de Meidenvoetbal Academie. ´We hebben 2 selectieavonden gehouden waarvoor de clubs ruim 100 meiden hebben aangemeld. Uiteindelijk blijven daar 50 meiden van over, verdeeld over 3 teams: meiden onder 12, onder 14 en onder 16,’ legt Dennis uit. De meiden krijgen in totaal 10 gezamenlijke trainingen en spelen 4 wedstrijden met elkaar. ‘Als hun niveau beter wordt, profiteren de clubs daar ook weer van. En we hopen natuurlijk dat de meiden doorstromen naar de KNVB-teams.’

Volgens Myrthe en Fenna zit het met dat talent wel goed. ‘We hebben zeker talenten gezien’, zegt Myrthe. ‘Ik trainde in mijn jeugd vooral met jongens en later met de KNVB-teams, maar dat was niet speciaal op meiden gericht’, vertelt Fenna. ‘Als ze alleen bij hun club blijven trainen halen ze dat hogere niveau niet.’ Myrthe: ‘Goed voor het meidenvoetbal in de regio, dat deze Academie er is.’

Een zo’n talent is Floor Buijs, spelend bij meisjes onder 16. ‘Ik zit nu voor het tweede jaar bij de Meidenvoetbal Academie. Bij mijn eigen club, SP Teuge, speel ik in dames 1 en ik voetbal veel met jongens onder 17. Het is leuk om bij de Academie met meiden van een hoger niveau te trainen.’ Helaas kan Floor momenteel niet meetrainen vanwege een liesblessure, maar ze hoopt over 2 weken weer mee te kunnen doen. ‘Ik voetbal al vanaf mijn vijfde of zesde’, vertelt ze. ‘Ik heb altijd een bal bij me, voetbal is echt mijn sport!’

Na de clinic volgt nog een presentatie op het hoofdpodium van de Nationale Sportweek en een fotomoment. En dan is het tijd om van schoenen te wisselen. De 3 kilometer van de Groenste Obstakelrun ligt op hen te wachten.