Lachend tijgeren de deelnemers aan de Groenste Obstakelrun over de grond, klimmen ze over hekken, glijden ze het zwembad in, kruipen ze door lage tunnels en hijsen zich aan een touw door een sloot. Van jong tot oud, individueel of in teams. Ruim 1.000 deelnemers weten de weg te vinden naar Sportpark Keizerslanden waar het parcours is uitgezet.

Deelnemers kunnen kiezen uit een parcours van 7 kilometer met maar liefst 21 obstakels of een 3 kilometer parcours waar ze 13 obstakels moeten overwinnen. Speciaal voor de allerkleinsten en voor mensen met een beperking is er ook een parcours van 1 kilometer waarin 4 obstakels zijn opgenomen. Zo is er voor ieder wat wils.

Nadruppelend geniet de familie Mulder uit Twello nog na. ‘De obstakels waren mooier dan vorig jaar’, zegt moeder. ‘Het was echt ontzettend leuk!’ De zoons van 9 en 11 bekijken trots hun medailles. ‘Wat dit jaar ook fijn is; dat je je waardevolle spullen kan achterlaten. Vorig jaar zaten we nog te hannesen met autosleutels en dergelijke. Fijn dat we die nu veilig konden opbergen’, vertelt vader. Ze hebben de 3 kilometer in zo’n 50 minuten afgelegd.

Veel gezinnen leggen samen het parcours af en helpen elkaar zo op, onder, door of over de obstakels heen. ‘Is het koud?’, vraagt een jongen die van de glijbaan af het zwembad in glijdt. ‘Oh nee hè’, zucht een ander bij het zien van de lage tunnel om het hoekje waar hij doorheen moet kruipen. Om zich er vervolgens toch maar doorheen te kronkelen. ‘Kijk pap, hier moeten we een rondje lopen met een autoband!’, waarschuwt een meisje haar vader. En ze grijpt onmiddellijk een band om aan haar rondje te beginnen. Al zijn er ook deelnemers die dit rondje even overslaan.

Bij de sloot waar de deelnemers zich met een touw doorheen trekken staan flink wat toeschouwers. Het is een van de laatste obstakels voor de finish en de deelnemers hebben dan dus al een flink deel van het parcours afgelegd. Het is voor sommigen even slikken, maar moedig stapt iedereen het water in om naar de overkant te komen. De kleintjes moeten een stukje zwemmen, de langere mensen hebben meer geluk en komen met een paar grote stappen weer aan de kant.

‘Geweldig toch, dit’, zegt Olaf Koot die staat toe te kijken. ‘Harstikke leuk, deze obstakelrun, er gaat niets boven lekker nat en vies worden’, lacht hij. Hij is met zijn jongste zoon lid van een survivalvereniging en is dus wel wat gewend. ‘Ik heb het parcours net met mijn zoons van 12 en 13 gedaan en mijn vrouw is nu met onze dochter van 9 onderweg. Heerlijk dagje zo!’