Tien, negen, acht….. Waarnemend burgemeester van Deventer Ron Keunig, wethouder Sport Jan Jaap Koopman, directeur van NOC*NSF Gerard Dielesen en hordenloopster Eefje Boons tellen met het publiek terug om bij één gezamenlijk de rode knop in te drukken. Met spetterend vuurwerk en confetti openen zij daarmee de 15e editie van de Nationale Sportweek.

Deventer staat bekend om de Boekenmarkt en het Dickensfestijn. Hoog tijd dat daar de sport bij gaat komen, vinden waarnemend burgemeester en wethouder. Bovendien viert de stad dit jaar het 1250-jarig bestaan. ‘Eigenlijk doen we in Deventer al 1250 jaar aan sport’, zegt de wethouder. ‘Aan deze sportweek werken maar liefst 38 sportverenigingen mee.` Deventer heeft volop sportaanbod waar iedereen deze week kennis mee kan maken. Sportpark Keizerslanden, de uitvalsbasis van de Nationale Sportweek, is een mooi voorbeeld van een locatie waar je diverse sporten kunt beoefenen: van zwemmen en atletiek tot rugby, voetbal en skeeleren.

Naast Deventer zijn ook Heerenveen, Helmond, Groningen en Den Haag host city van de Nationale Sportweek. ‘Omdat dit de 15e editie is, duurt de Nationale Sportweek dit jaar 15 dagen en organiseren we het in 5 steden’, legt Dielesen uit. ‘We hopen dat zo nog meer mensen kennis kunnen maken met sport, want sport is goed voor iedereen. Daar wil de Nationale Sportweek aandacht aan schenken.’

Met de opening van de Nationale Sportweek lanceert Deventer een digitaal platform: SportinDeventer.nl. Een mooie innovatie, vindt Dielesen. ‘Het gehele sportaanbod in Deventer is hier te vinden, voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Een voorbeeld dat meerdere steden kunnen volgen.’

Presentator Maarten Tip, afkomstig uit Deventer en werkzaam als sportverslaggever bij de NOS, vindt het mooi dat de Nationale Sportweek in zijn thuisstad plaats vindt. ‘Kom kijken naar wat Deventer allemaal te bieden heeft. Hier kan echt iedereen sporten, kijk maar naar de Deventer Sportploeg die mee doen aan de Special Olympics.’

Ondertussen gaat het openingsfeest in Deventer nog even door met diverse optredens. Winnares van The Voice Kids, Yosina, afkomstig uit Olst, verzorgt een mooie warming-up. De dansgroepen van Dansshow Deventer, Allmax Dance Center en Danso laten de danssport in al zijn facetten zien. De meiden van Acrogym oogsten bewondering alom met hun acrobatische optreden. En zangeres Sharon Doorson en DJ en oud-topjudoka Dennis van der Geest zorgen ervoor dat het publiek lekker los kan gaan op de dansvloer. De Nationale Sportweek 2018 is begonnen!