Dit voorjaar start de Food Challenge 2021. Een unieke gezonde leefstijl competitie voor basis- en vmbo-scholen in Regio Zwolle en Deventer. Het doel is om kinderen en jongeren te stimuleren tot gezonde leefstijlkeuzes, met daarin sport en duurzame voeding als belangrijke pijlers. Initiatiefnemers SVO vakopleiding Food en LekkerBoer willen samen met hun partners bewustwording creëren bij de deelnemers en daarmee ook waardering voor het vakmanschap waarmee ons eten gemaakt wordt. Naast het samenstellen van een eigen poke bowl, krijgen de kinderen als opdracht een bootcamp te organiseren, waarbij ze hulp krijgen van vakleerkrachten van Sportbedrijf Deventer. 

Wanneer je iets waardeert, maak je bewustere keuzes. Door dit te combineren met sport en bewegen, wordt niet alleen een belangrijke basis voor een gezonde leefstijl gelegd, maar wordt ook aangehaakt bij de interesse van de jeugd.

LekkerBoer
Om kinderen en jongeren in beweging te brengen voor het verhaal achter hun eten, organiseert LekkerBoer sinds 2019 Foodcamps – bootcamp, oogsten en koken – op boerderijen en tuinderijen. Hierbij wordt samengewerkt met gekwalificeerde boeren van het Boerderij Educatie netwerk. In de pilot zijn dit de netwerken IJsseldelta en Salland. Leerlingen gaan zelf aan de slag met de productie, samenstelling, oogsten en bereiding van voedsel. Naast educatie over gezonde en duurzame voeding volgens de schijf van 5, staan kringlooplandbouw en kookvaardigheden centraal, gecombineerd met gezond bewegen in de buitenlucht.  

SVO vakopleiding food
SVO vindt het als foodopleider in de regio belangrijk dat de studenten van SVO als onderdeel van hun curriculum ervaring opdoen met het beoefenen en uitdragen van hun vakmanschap, productkennis en herkomst van producten en anderzijds het organiseren, uitvoeren en begeleiden van een dergelijk project.  

Opzet
De competitie wordt opgezet voor basisscholen en vmbo-scholen in de economische Regio Zwolle, aangevuld met aangrenzende gemeenten Deventer, Harderwijk en Apeldoorn. Het eerste jaar geldt als pilot en is afgebakend tot 11 gemeenten in de provincie Overijssel: Zwolle, Deventer en omliggende gemeenten.  

Het streven is jaarlijks 4000 leerlingen van 40 scholen deel te laten nemen, bestaande voor de helft uit groep 7 basisonderwijs en de andere uit helft 3e-jaars vmbo, waarvan 10 scholen strijden in de finale. In de pilot 2021 wordt gestart met 10 scholen, in totaal 1000 leerlingen, waarvan 4 scholen strijden in de finale.  

Deelnemende scholen ontvangen een pakket waarin ze tijdens voorbereidende lessen een projectweek kunnen vullen voor verschillende vakken. Leerlingen ontwerpen met een team van 10 klasgenoten een poké bowl met producten van de boerderij/tuinderij uit de buurt. De poké bowl heeft een bepaalde voedingswaarde en levert daarmee voldoende eiwitten en energie voor de bootcamp die ze ook zelf ontwerpen, met behulp van de vakleerkrachten van Sportbedrijf Deventer. Ze brengen dit in praktijk tijdens de Foodcamp op een boerderij of tuinderij in de buurt.  

Beoordeling en finale
Elk team maakt een vlog waarin ze hun challenge in beeld brengen en de keuze voor hun zelf ontworpen poké bowl en bootcamp toelichten. De vier teams, twee basis- en twee vmbo-scholen, met de beste poké bowl mogen naar de finale bij SVO. SVO studenten begeleiden het kookgedeelte, het maken van de poké bowl, tijdens een voorbereidende gastles op school, de Foodcamp en de finale bij SVO Zwolle. De bootcamp wordt begeleid door SportService Zwolle en Sportbedrijf Deventer. Tijdens de finale worden de teams beoordeeld door een deskundige jury, met topkok Remco Jansen van Coperto Restobar en een speler van PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Het team met de beste poké bowl wint en mag naar een wedstrijd van PEC Zwolle of Go Ahead Eagles (of kiezen voor een clinic van een bekende topsporter). Daarnaast trakteren ze hun school, samen met studenten van SVO, op de beste poké bowl van 2021.  

Corona
Het lesprogramma start in april en is online beschikbaar, dus ook toe te passen in het geval dat de Corona lockdown voor middelbare scholen dan nog van kracht is. Mocht de lockdown tijdens het praktische gedeelte in mei en juni nog van kracht zijn, dan wordt uitgeweken naar het najaar.  Meer info op  www.foodchallengevoorscholen.nl 

De zomervakantie is in volle gang en mede door het coronavirus hebben veel Nederlanders besloten om in eigen land te blijven. Hierdoor weten veel mensen de weg te vinden naar de Nederlandse zwembaden.

Zwembadmanager Ron Bauhuis van Zwemparadijs De Scheg in Deventer is positief over de gefaseerde opening die zowel De Scheg als het Borgelerbad kende: “Het is goed om te zien dat we langzaam maar zeker steeds meer gasten terug zien, hier ben ik dan ook blij om. Uiteraard hanteren we de richtlijnen vanuit het RIVM. Hiermee doel ik onder meer op de 1,5 meter maatregel, die we erg belangrijk vinden. Om dit te kunnen waarborgen laten we ook minder bezoekers naar binnen dan gebruikelijk. Wel blijft het noodzakelijk om vooraf online je kaartje te kopen. Tevens werken we met tijdvakken zodat mensen verspreid over de dag aankomen en wachtrijen te voorkomen. Gelukkig heb ik al veel blije gezichten gezien en begrijpen onze gasten dat er zowel veel van hun en ons gevraagd wordt.”

Lastige tijd
Bauhuis geeft aan dat het niet altijd eenvoudig was om aan de wensen van de gasten te voldoen. “We wilden ook tijdens het gefaseerd open gaan een aanbod voor alle doelgroepen bieden. Elke gast heeft andere wensen en ook moesten we binnen korte tijd personeel werven voor de zomervakantie, het werd namelijk lange tijd onzeker of we open konden gaan.”
Ook op met ons ticketsysteem lag er een uitdaging voor de organisatie. Alle reserveringen gebeuren op dit moment uitsluitend online, terwijl wij hoofdzakelijk tickets aan kassa verkochten. We hadden wel een webshop, maar deze was nog niet ingericht voor bijvoorbeeld banenzwemmen en aquasportlessen. Gelukkig hebben de collega’s alles op alles gezet om ook dit in te regelen, daar zijn we trots op!”

DEVENTER – Vanaf maandag 6 juli zijn zwemparadijs De Scheg en buitenbad het Borgelerbad weer dagelijks geopend voor recreatieve gasten. Ook nemen de squashers het bij De Scheg weer tegen elkaar op. Het speelparadijs op ijsbaan De Scheg opende eerder vorige maand al haar deuren. Er worden weer kinderfeestjes georganiseerd en de restaurants zijn geopend. Kortom; vrijwel alle activiteiten van Sportbedrijf Deventer zijn inmiddels weer opgestart.

Wel zijn er verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van alle gasten te kunnen waarborgen.  Zo is het bezoekersaantal dat is toegestaan beperkt en dienen alle bezoekers op voorhand een kaartje te reserveren. Ook zijn nog niet alle sanitaire voorzieningen in gebruik, omdat gasten ook hier 1,5 meter afstand moeten kunnen houden. Maar dat mag de pret niet drukken!

DEVENTER – Tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte op 6 mei zijn versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd en mag er onder bepaalde voorwaarden weer worden gesport. De Scheg en het Borgelerbad in Deventer gaan de komende weken gefaseerd open. Zo kunnen banenzwemmers en verenigingen vanaf maandag 18 mei tijdens gezette tijden en onder bepaalde voorwaarden weer gebruik maken van de Deventer zwembaden.

Nieuw rooster
Zwembadmanager van De Scheg en het Borgelerbad Ron Bauhuis legt uit: “Om aan de 1,5 meter afstand te kunnen voldoen is een nieuw rooster opgesteld. Gestart wordt met banenzwemmen vanaf 18 mei. Hierdoor kunnen zo’n 10 tot 12 personen tegelijk zwemmen, afhankelijk van de locatie. Er wordt steeds 45 minuten gezwommen. Daarna heeft de gast 15 minuten de tijd om zich om te kleden en de locatie te verlaten alvorens de volgende groep komt. De eerste week worden er zo’n 94 zwemuren aangeboden. De opvolgende week worden daar 12 aquasportlessen aan toegevoegd, met elk een capaciteit voor 15 personen”, besluit Bauhuis.

Protocol zwembaden
Om de eerste banen te kunnen trekken worden gasten verzocht het protocol zwembaden door te nemen. Want er zijn wel een aantal zaken gewijzigd. Zo dienen zwemmers zich thuis te douchen en de badkleding onder normale kleding aan te doen, zodat u geen kleedkamer hoeft te bezoeken bij aankomst op locatie. Het volledige Protocol zwembaden is te vinden op www.descheg.nl en www.borgelerbad.nl.

Landelijke regeling
Sinds 11 mei mag er bewegingsonderwijs op scholen gegeven worden. Volwassenen mogen weer buiten sporten en bewegen, alleen of samen, mits 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen, uitsluitend georganiseerd, buiten sporten. Wedstrijden, het delen van kleedkamers en douchen op locatie is/zijn voorlopig niet toegestaan.

Ook binnen- en buitenzwembaden mogen weer open sinds 11 mei, indien aan de richtlijnen van het RIVM en de ZwembadBranche wordt voldaan. Voor De Scheg en het Borgelerbad betekent dit dat zij vanaf 18 mei hun deuren openen voor banenzwemmers en verenigingen. De opvolgende week breiden zij het programma uit met aquasportlessen en vanaf juni starten ook de zwemlessen. Voor alle overige activiteiten zoals recreatiefzwemmen is op dit moment nog geen startdatum bekend.

Maarten Kuiper is benoemd tot directeur van Sportbedrijf Deventer. De Deventenaar verruilt per 1 maart 2019 zijn commerciële directeursfunctie bij de Rabobank, voor het maatschappelijke Sportbedrijf Deventer.

De vier maanden durende selectieprocedure is afgerond, met als uitkomst een nieuwe directeur voor Sportbedrijf Deventer. “De zorgvuldige selectieprocedure door de Raad van Commissarissen, de vertrouwenscommissie met vertegenwoordiging van de ondernemingsraad en het directieteam van het Sportbedrijf, alsook de aandeelhouder heeft geleid tot een unanieme voordracht van Maarten Kuiper,” aldus Haico Meijerink, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Sportbedrijf Deventer. “Wij kijken dan ook uit naar de samenwerking en wensen Maarten veel succes toe”.

Sinds 1993 heeft Maarten Kuiper verschillende commerciële management- en directiefuncties vervuld bij de Rabobank, waarbij klantbeleving hoog in het vaandel stond. Dit sluit goed aan bij de visie van het Sportbedrijf, dat streeft naar een 8+ voor gasttevredenheid.

“Als geboren en getogen Deventenaar vind ik het fantastisch om het gastvrije bewegen voor de bevolking van de gemeente Deventer en vele andere recreanten mede te mogen vormgeven. Deventer is een gastvrije Hanzestad met een rijke historie, tal van prachtige evenementen en schitterende sportaccommodaties. Vanaf mijn prille jeugd sport ik er al; eerst op de (oude) ijsbaan, later bij De Scheg waar ik tot aan de dag van vandaag met veel plezier squash. Hoe gaaf is het dan om bij dit prachtige bedrijf te mogen gaan werken?” vertelt Maarten Kuiper enthousiast.

Sportbedrijf Deventer is verantwoordelijk voor de exploitatie van 30 sportaccommodaties in Deventer, waarbij Sport- en Belevingscentrum De Scheg, het Borgelerbad en Sportpark Keizerslanden het meest in het oog springen. Daarnaast voert Sportbedrijf Deventer het gemeentebeleid uit op het gebied van sport en bewegen. Het doel daarbij is het bieden van een onuitwisbare beleving in beweging.