“Sporten? Vind ik geen zak an”, zegt Ank (71) tegen mij bij binnenkomst tijdens de eerste les. “Ik kom uit Rotterdam en heb een hekel aan sporten. Op school werd ik als laatste gekozen, ik heb een slechte conditie en vind het ook gewoon niet leuk”. Lichtelijk overdonderd zeg ik haar dat ik het goed vind dat ze er is en leg haar uit wat we gaan doen. Ze doet mee met de les, lacht veel en heeft duidelijk plezier. Ik ben positief verrast door haar inzet.

Tijdens de activiteit houdt Ank mij bezig. Ik ben benieuwd wat maakt dat ze nu toch de stap heeft gezet om te bewegen. Ondertussen ben ik er op uit om haar wél die goede beweegervaring mee te geven! Aan het einde van de activiteit vraag ik haar hoe ze hier terechtgekomen is. Ze geeft aan dat ze van de dokter moet sporten. Gezondheid als motief, veel voorkomend en niets mis mee.

Beweegmakelaar
Ank heeft het advies van de dokter opgevolgd. Dat gebeurt lang niet altijd. In Deventer kunnen patiënten van het Deventer Ziekenhuis en huisartsen in de regio sinds kort bij mij als Beweegmakelaar terecht. Als het met de gezondheid minder gaat, is het vaak lastig om te (blijven) bewegen. Patiënten worden met mij in contact gebracht. Ik help ze bij het vinden van een geschikte beweegactiviteit en begeleid ze om te starten met bewegen in de eigen omgeving.

Sport en bewegen
Bij het woord sporten dacht Ank aan: rennen, springen en je in het zweet werken. Interpretatie van het woord ‘sporten’ is nogal verschillend. Sporten is goed en gezond maar kan ook afschrikken. Je behaalt gezondheidswinst met sporten en het is goed voor je hart- en vaatstelsel. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je onder de mensen blijft en sociale contacten onderhoudt.

Daar is niet alleen sport voor nodig maar bovenal plezier! Plezier in datgene wat je doet zorgt voor eerdere en betere resultaten. Vind je een activiteit die aansluit bij jouw beweegbehoefte, dan ervaar je plezier en door het ervaren van plezier houd je het (lang(er)) vol. Dat is één van de redenen dat we ons met passie inzetten om passend beweegaanbod te vinden voor iedereen die daar wat moeite mee heeft. Geen sport, maar passend beweegaanbod. Aanbod dat aansluit bij de mogelijkheden, welke mogelijkheden dat ook zijn. Voor de één is dat sporten, intensief bezig zijn, grenzen verleggen en energie kwijt kunnen. Voor de ander is dat bewegen, laagdrempelig, kijkend naar wat kan, vertrouwen krijgen in eigen lichaam en lekker bezig zijn.

Samen Actief!
Neem het voorbeeld van Els die is gaan mee wandelen met Samen Actief. Een mevrouw die wilde wandelen maar twijfelde of dit voor haar wel mogelijk was omdat ze blind is. Kijkend naar wat wél kan, ondersteuning van de groep en het gevoel daardoor in een warm bad te zijn ontvangen heeft in eerste instantie niets met sport te maken. Dit was een activiteit die voor Els passend was bij haar mogelijkheden en haar beweegwensen. Binnen een groep, maar toch rekening houdend met individuele wensen.

Ank loopt na ons gesprek de deur uit. Met een lach op haar gezicht zegt ze “tot volgende week”. Een kleine grijns kon ik op dat moment niet meer onderdrukken…

Marit Martens- Scheers
Duizendpoot in beweging & bewegingsagogie
Beweegmakelaar Sportbedrijf Deventer

 

Op vrijdag 20 april 2018 gaan we de Koningsspelen voor de zesde maal groots organiseren op verschillende locaties in Deventer. Ondanks dat de organisatie dit jaar voor de zesde keer in handen van Sportbedrijf Deventer is blijft het altijd spannend dit mooie sportieve programma te organiseren. Gelukkig worden we ook dit jaar weer gesteund door lokale sportverenigingen en een aantal andere sportaanbieders, die samen met ons de leerlingen uit het basisonderwijs van Deventer een onvergetelijke dag gaan bezorgen.

60 minuten bewegen
De Koningsspelen dragen bij aan de nieuwe beweegnorm gesteld vanuit de Gezondheidsraad en tevens aan één van onze strategische doelen: 60 minuten bewegen iedere dag en elke dag weer. Het is belangrijk om tijdens sport en bewegen vooral veel plezier te ervaren en nieuwe sporten uit te proberen. Dit samen zorgt voor een leven lang met plezier bewegen. Binnen de Koningsspelen richten we ons voornamelijk op de kwantitatieve kant van bewegen. Zo veel mogelijk en zolang mogelijk in beweging blijven, samen met het kennismaken met misschien wel nieuwe sporten.

Kwaliteit vs kwantiteit
Binnen Sportbedrijf Deventer gaan we ons de komende periode naast de kwantitatieve kant van bewegen nog meer richten op de kwaliteit van bewegen: goed leren bewegen. Maar wat is dat nu precies? Goed bewegen houdt in dat onze Sport- en beweegcoaches binnen een pedagogische context de leerling goed leert bewegen en het motief van de leerling om te sporten en bewegen centraal zet. Waar let je op en kijk je naar om de kwaliteit van goed leren bewegen centraal te zetten? Na een aantal interessante gesprekken met kinderfysiotherapeuten, docenten van de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en een performance coach van Ajax blijkt dat binnen onze huidige werkzaamheden we eigenlijk helemaal niet zo ver af zitten van goed (leren) bewegen. De gegeven activiteiten zoals bijvoorbeeld een kat & muis spel is een prima spel om de ‘core stability’ goed te ontwikkelen. Het is belangrijk om meer dans in activiteiten te ontwikkelen, aldus de performance coach van Ajax. Kijk goed naar de houding en het looppatroon van de persoon met wie je samenwerkt. Wat wil je verbeteren zodat hij of zij hier tijdens verenigingssporten of in het dagelijks leven ook profijt van kan hebben.

Beweegtest
Om ons vak bewegingsonderwijs goed te kunnen legitimeren heeft de HAN een beweegtest ontwikkeld. Alle vakken worden binnen het basisonderwijs immers gemeten. Dit zou toch ook moeten met het vak lichamelijke opvoeding!? De beweegtest is een perfect middel hiervoor. De beweegtest wordt één tot twee keer per jaar afgenomen om het beweegtalent van de leerling te monitoren. Dit gaat samen met een vragenlijst bestaande uit 17 vragen die onder meer de motivatie van de leerling in kaart brengt. Uit de vragenlijst en beweegtest komt een resultaat die het beweegtalent van het kind genoemd mag worden. De test kan perfect in worden gezet als leerlingvolgsysteem en om de leerlingen van verschillende groepen te vergelijken. Door de test vaker af te nemen wordt de voortgang van het kind gemeten. Wanneer het kind een lagere testscore heeft zegt dit misschien wel iets over de gymleraar in spe en de kwaliteit van bewegen… Kortom; onze verscherpte visie over de kwaliteit van bewegen komt eraan! En het is al mooi maar het belooft nog gaver te worden.

Nog even terug naar de Koningsspelen. Op 20 april a.s. om circa 09.00 uur is het zover. Op verschillende locaties in de gemeente Deventer, zoals De Scheg, het Borgelerbad en de Kroon, gaan we de boel op een positieve manier op z’n kop zetten! We hopen weer duizenden kinderen in beweging te brengen. Belangstelling? Kom gerust kijken. Wij hebben er veel zin in!

Sjors Lommerts
Coördinator Sportief Deventer

Heeft Deventer met het 25 jarig jubilerende Sport- en Belevingscentrum De Scheg dé perfecte ijsbaan waar de focus volledig op topsport ligt? De ideale trainingsomstandigheden met de beste voorzieningen voor toekomstig Olympische Sporters? Niet echt… En toch hebben de Olympisch-, wereld- en Nederlands kampioenen langebaanschaatsen van de afgelopen jaren hun roots in Deventer liggen. Kersverse Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte, Gerard van der Velde, Erben Wennemars, Ronald en Michel Mulder, Stefan Groothuis, Lotte van Beek, Jan Smeekens, Thomas Krol… allemaal leren schaatsen bij De Scheg. Hoe kan dat? Welk magisch stofje hangt er in De Scheg?

Geen talent blijft onopgemerkt
Erben Wennemars heeft hier tijdens het eerste Deventer Sportcongres op vrijdag 2 februari 2018 in de Deventer Schouwburg deels antwoord op gegeven tijdens de sessie ‘Geen talent blijft onopgemerkt’. ‘Wij hadden zo ontzettend veel plezier in De Scheg. Lol in de kleedkamers, nieuwe trainingsmethodes verzinnen en uitproberen. We wisten dat we geen PR’s zouden rijden in De Scheg, maar konden keihard trainen. Schaatsers die op snel ijs leerden schaatsen en van alle faciliteiten waren voorzien, waren alleen maar gefocust op snelle tijden’.

Plezier. Dat is de basis voor een ‘leven lang bewegen’. Erben Wennemars, Sportbedrijf Deventer en de sportverenigingen staan voor een brede ontwikkeling als sporter; plezier hebben en pas op latere leeftijd specialiseren. Gymlessen op school met goede vakdocenten, kennismaken met verschillende takken van sport via SportStars, lid worden van de sportvereniging, ontdekken wat je leuk vindt en waar je talenten liggen.

De provincie Overijssel onderschrijft deze visie en werkwijze. Als samenwerkingspartner was de provincie betrokken bij de sessie ‘Geen talent blijft onopgemerkt’. Ook zij vinden het belangrijk dat iedereen in Overijssel gestimuleerd wordt een leven lang te bewegen. En ook dat ieder kind talent heeft. Alles moet worden gedaan om dat talent maximale kansen te bieden om zich te ontwikkelen. Enkelen van hen halen dé top, anderen halen hún top. Plezier staat daarbij voorop!

Voor kinderen ‘die beter kunnen bewegen dan hun leeftijdsgenootjes’ – de zogenoemde talentvolle bewegers – wordt in samenwerking met ons en andere sportbedrijven in de provincie Overijssel achter de schermen hard gewerkt aan het opzetten van een breed talentnetwerk. Binnen dat netwerk kunnen talenten, ouders en coaches terecht met vragen over bijvoorbeeld onderwijs, voeding, begeleiding en training. De relatie tussen breedtesport en talentontwikkeling staat daarbij centraal.

Tijdens de Nationale Sportweek in september, waar Deventer één van de landelijke host city’s is, wordt heel Deventer in beweging gebracht en uitgedaagd om lekker in beweging te komen en wellicht zijn of haar talent te ontdekken!

‘De beste tip voor een stevige basis als (top)sporter? Fietsen! Vroeger fietste ik van m’n huis in Dalfsen naar school in Zwolle, door weer en wind. 30 km gratis training op een dag’, aldus Erben Wennemars. ‘Uithoudingsvermogen, doorzetten, plezier om met je vrienden elke dag heen en weer te fietsen. Daar ligt mijn basis als topsporter’. Dus laten we met z’n allen ‘Heel Deventer Viert Fietsen’ omarmen, dan komen die talenten vanzelf boven drijven!

Volg ons ook op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van sport en bewegen in de gemeente Deventer.

Meriel Hendriks
Coördinator Sportief Deventer

Voormalige topsporters Erben Wennemars en Moniek Kleinsman hebben vrijdagavond 2 februari persoonlijk de  winnaars bekend gemaakt van de Deventer Sportverkiezing tijdens het 1e Deventer Sportcongres. In een uitverkocht Deventer Schouwburg werd atlete Eefje Boons uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Schaatser Thomas Krol werd Sportman van het Jaar en de jonge voetballer Milan Beumer mag zich een jaar lang het Sporttalent noemen. De prijs Sporter met beperking (aangepast sporten, zoals Moniek Kleinsman voorstelde als titel) ging naar basketballer en mountainbiker Davey Hoogelander.

De In de Buurt Publieksprijs ging naar Deventer Hockey Vereniging Meisjes B1. SV Helios is benoemd tot Sportvereniging en AV Daventria Dames tot Sportploeg van het Jaar. Over de IJssel Landgoed Marathon won de Sportstimuleringsprijs. De uitreiking werd omringd door een aantal spectaculaire optredens van The Blue Note Rollers en XOXO dance company! De toeschouwers genoten volop.

Onthulling Deventer host city Nationale Sportweek 2018
Na de prijzenregen werd er nog een groot cadeau aan Deventer uitgereikt. Te weten de onthulling van NOC*NSF dat Deventer dit jubileumjaar de host city wordt van de Nationale Sportweek. Wethouder sport Liesbeth Grijsen is erg blij dat Deventer dit mooie sportevenement in het 1250e jubileum mag hosten. Dit wordt een jaar vol muziek, evenementen én sport.” Ook Aschwin Lankwarden, directeur van het jubilerende Sportbedrijf Deventer, reageerde erg verheugd. ‘Wij vieren dit jaar onze 25-jarige jubileum en daarmee 25 jaar sport in Deventer. Als host city van de Nationale Sportweek kan iedereen in Deventer dit echt met ons mee vieren. Doe dan ook vooral mee in september met dit fantastische sport- en beweeg evenement dat iedereen verbindt.”

Presentaties Van den Hoogenband, Wennemars en Kleinsman
In het voorprogramma van de Deventer Verkiezing, konden gasten diverse themabijeenkomsten gepresenteerd door voormalige topsporters bijwonen. Pieter van den Hoogenband legde de link tussen sport en het bedrijfsleven. Hij introduceerde daarmee meteen het nieuwe digitale programma High 5 Performance Deventer, waarmee Sportbedrijf Deventer er voor wil zorgen dat het lokale bedrijfsleven hun medewerkers op een leuke wijze fit en vitaal kan houden. Via de app krijgen de medewerkers bijvoorbeeld tips van hun persoonlijke coach en kunnen ze hun successen delen. Erben Wennemars bracht een enthousiasmerend verhaal waarom het belangrijk is om te bewegen, ook als je geen topsporter bent. Moniek Kleinsman trad op als dagvoorzitter van het Deventer sportdebat.

Deventer is dit jaar host city van de Nationale Sportweek 2018. Dit is tijdens het Deventer Sportcongres op vrijdagavond 2 februari bekend gemaakt door Liesbeth Grijsen, wethouder Sport van de gemeente Deventer, Richard Kaper, manager Sportparticipatie van NOC*NSF en Bert Boerman, gedeputeerde van de provincie Overijssel. Hiermee geeft NOC*NSF een mooi sportfeest aan jubilerend Deventer en Deventer Sportbedrijf.

De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel om sport te promoten en mensen te inspireren te gaan bewegen. Het is de 15e keer dat NOC*NSF samen met bonden, gemeenten, partners, onderwijs en sportclubs de Nationale Sportweek organiseert. Reden om de jubileum-editie te verrijken met meerdere host cities en volop de sport in de etalage te zetten. De sportweek vindt plaats van 15 tot en met 29 september 2018, waarmee zij ook de Europese Week van de Sport overlapt.

Sportcongres met voormalige topsporters
Sportbedrijf Deventer bestaat dit jaar 25 jaar en het Deventer Sportcongres is één van de vele feestelijke activiteiten rondom dit jubileum. Ex-topsporters Erben Wennemars en Pieter van den Hoogenband gaven een exclusieve presentatie voor Deventer ondernemers en regionale sporttalenten, met ouders,  trainers, coaches en begeleiders. ’s Avonds vond de jaarlijks terugkerende Sportverkiezing plaats. De perfecte setting, vond NOC*NSF,  om bekend te maken dat de Nationale Sportweek dit jaar in Deventer groots gevierd gaat worden.

Groot sportfeest rondom 25 jaar Sportbedrijf Deventer         
Aschwin Lankwarden, directeur Sportbedrijf Deventer: “We willen dat iedereen het feest 25 jaar Sportbedrijf Deventer mee kan vieren. Daarom hosten wij graag samen met de gemeente Deventer de Nationale Sportweek, hét sport- en beweeg evenement dat iedereen verbindt. We roepen dan ook alle Deventenaren op om mee te doen in september”.

Plezier in sport en bewegen tijdens jubileum 1250 Deventer
“Prachtig dat Deventer dit mooie sportevenement in het 1250e jubileumjaar gaat hosten”, aldus wethouder sport Liesbeth Grijsen. “Het past naadloos in de doelstelling van gemeente Deventer om onze inwoners hun leven lang te laten sporten en bewegen. Iedereen kan in de Nationale Sportweek laagdrempelig kennis maken met de diverse sporten die onze actieve verenigingen bieden. We zijn dan ook blij en trots dat Deventer in ons feestjaar de host city van de Nationale Sportweek is, waarbij plezier in sporten en bewegen voorop staat.”

Volop sport in etalage tijdens jubileumjaar
In voorgaande jaren was er altijd één host city van de Nationale Sportweek, maar om tijdens het jubileum jaar maximaal de kracht van een nationale campagne te benadrukken, bestaat de sportweek van 2018 uit vijftien dagen met 5 host cities. Richard Kaper, manager Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Er zitten in de sport ontzettend veel mooie verhalen opgesloten. In al die verhalen voel en proef je dat we veel winnen met sport. Tijdens de Nationale Sportweek willen we aan Nederland deze verhalen laten horen, zien en voelen. Op dit moment sporten al 10 miljoen Nederlanders elke week en wij zijn er van overtuigd dat nog veel meer Nederlanders kunnen genieten van zelf sporten en bewegen. Honderden sportclubs, gemeenten, en dus ook host city Deventer, laten dit in september tijdens de 15e Nationale Sportweek zien.”