Heeft Deventer met het 25 jarig jubilerende Sport- en Belevingscentrum De Scheg dé perfecte ijsbaan waar de focus volledig op topsport ligt? De ideale trainingsomstandigheden met de beste voorzieningen voor toekomstig Olympische Sporters? Niet echt… En toch hebben de Olympisch-, wereld- en Nederlands kampioenen langebaanschaatsen van de afgelopen jaren hun roots in Deventer liggen. Kersverse Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte, Gerard van der Velde, Erben Wennemars, Ronald en Michel Mulder, Stefan Groothuis, Lotte van Beek, Jan Smeekens, Thomas Krol… allemaal leren schaatsen bij De Scheg. Hoe kan dat? Welk magisch stofje hangt er in De Scheg?

Geen talent blijft onopgemerkt
Erben Wennemars heeft hier tijdens het eerste Deventer Sportcongres op vrijdag 2 februari 2018 in de Deventer Schouwburg deels antwoord op gegeven tijdens de sessie ‘Geen talent blijft onopgemerkt’. ‘Wij hadden zo ontzettend veel plezier in De Scheg. Lol in de kleedkamers, nieuwe trainingsmethodes verzinnen en uitproberen. We wisten dat we geen PR’s zouden rijden in De Scheg, maar konden keihard trainen. Schaatsers die op snel ijs leerden schaatsen en van alle faciliteiten waren voorzien, waren alleen maar gefocust op snelle tijden’.

Plezier. Dat is de basis voor een ‘leven lang bewegen’. Erben Wennemars, Sportbedrijf Deventer en de sportverenigingen staan voor een brede ontwikkeling als sporter; plezier hebben en pas op latere leeftijd specialiseren. Gymlessen op school met goede vakdocenten, kennismaken met verschillende takken van sport via SportStars, lid worden van de sportvereniging, ontdekken wat je leuk vindt en waar je talenten liggen.

De provincie Overijssel onderschrijft deze visie en werkwijze. Als samenwerkingspartner was de provincie betrokken bij de sessie ‘Geen talent blijft onopgemerkt’. Ook zij vinden het belangrijk dat iedereen in Overijssel gestimuleerd wordt een leven lang te bewegen. En ook dat ieder kind talent heeft. Alles moet worden gedaan om dat talent maximale kansen te bieden om zich te ontwikkelen. Enkelen van hen halen dé top, anderen halen hún top. Plezier staat daarbij voorop!

Voor kinderen ‘die beter kunnen bewegen dan hun leeftijdsgenootjes’ – de zogenoemde talentvolle bewegers – wordt in samenwerking met ons en andere sportbedrijven in de provincie Overijssel achter de schermen hard gewerkt aan het opzetten van een breed talentnetwerk. Binnen dat netwerk kunnen talenten, ouders en coaches terecht met vragen over bijvoorbeeld onderwijs, voeding, begeleiding en training. De relatie tussen breedtesport en talentontwikkeling staat daarbij centraal.

Tijdens de Nationale Sportweek in september, waar Deventer één van de landelijke host city’s is, wordt heel Deventer in beweging gebracht en uitgedaagd om lekker in beweging te komen en wellicht zijn of haar talent te ontdekken!

‘De beste tip voor een stevige basis als (top)sporter? Fietsen! Vroeger fietste ik van m’n huis in Dalfsen naar school in Zwolle, door weer en wind. 30 km gratis training op een dag’, aldus Erben Wennemars. ‘Uithoudingsvermogen, doorzetten, plezier om met je vrienden elke dag heen en weer te fietsen. Daar ligt mijn basis als topsporter’. Dus laten we met z’n allen ‘Heel Deventer Viert Fietsen’ omarmen, dan komen die talenten vanzelf boven drijven!

Volg ons ook op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van sport en bewegen in de gemeente Deventer.

Meriel Hendriks
Coördinator Sportief Deventer