Op vrijdag 20 april 2018 gaan we de Koningsspelen voor de zesde maal groots organiseren op verschillende locaties in Deventer. Ondanks dat de organisatie dit jaar voor de zesde keer in handen van Sportbedrijf Deventer is blijft het altijd spannend dit mooie sportieve programma te organiseren. Gelukkig worden we ook dit jaar weer gesteund door lokale sportverenigingen en een aantal andere sportaanbieders, die samen met ons de leerlingen uit het basisonderwijs van Deventer een onvergetelijke dag gaan bezorgen.

60 minuten bewegen
De Koningsspelen dragen bij aan de nieuwe beweegnorm gesteld vanuit de Gezondheidsraad en tevens aan één van onze strategische doelen: 60 minuten bewegen iedere dag en elke dag weer. Het is belangrijk om tijdens sport en bewegen vooral veel plezier te ervaren en nieuwe sporten uit te proberen. Dit samen zorgt voor een leven lang met plezier bewegen. Binnen de Koningsspelen richten we ons voornamelijk op de kwantitatieve kant van bewegen. Zo veel mogelijk en zolang mogelijk in beweging blijven, samen met het kennismaken met misschien wel nieuwe sporten.

Kwaliteit vs kwantiteit
Binnen Sportbedrijf Deventer gaan we ons de komende periode naast de kwantitatieve kant van bewegen nog meer richten op de kwaliteit van bewegen: goed leren bewegen. Maar wat is dat nu precies? Goed bewegen houdt in dat onze Sport- en beweegcoaches binnen een pedagogische context de leerling goed leert bewegen en het motief van de leerling om te sporten en bewegen centraal zet. Waar let je op en kijk je naar om de kwaliteit van goed leren bewegen centraal te zetten? Na een aantal interessante gesprekken met kinderfysiotherapeuten, docenten van de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en een performance coach van Ajax blijkt dat binnen onze huidige werkzaamheden we eigenlijk helemaal niet zo ver af zitten van goed (leren) bewegen. De gegeven activiteiten zoals bijvoorbeeld een kat & muis spel is een prima spel om de ‘core stability’ goed te ontwikkelen. Het is belangrijk om meer dans in activiteiten te ontwikkelen, aldus de performance coach van Ajax. Kijk goed naar de houding en het looppatroon van de persoon met wie je samenwerkt. Wat wil je verbeteren zodat hij of zij hier tijdens verenigingssporten of in het dagelijks leven ook profijt van kan hebben.

Beweegtest
Om ons vak bewegingsonderwijs goed te kunnen legitimeren heeft de HAN een beweegtest ontwikkeld. Alle vakken worden binnen het basisonderwijs immers gemeten. Dit zou toch ook moeten met het vak lichamelijke opvoeding!? De beweegtest is een perfect middel hiervoor. De beweegtest wordt één tot twee keer per jaar afgenomen om het beweegtalent van de leerling te monitoren. Dit gaat samen met een vragenlijst bestaande uit 17 vragen die onder meer de motivatie van de leerling in kaart brengt. Uit de vragenlijst en beweegtest komt een resultaat die het beweegtalent van het kind genoemd mag worden. De test kan perfect in worden gezet als leerlingvolgsysteem en om de leerlingen van verschillende groepen te vergelijken. Door de test vaker af te nemen wordt de voortgang van het kind gemeten. Wanneer het kind een lagere testscore heeft zegt dit misschien wel iets over de gymleraar in spe en de kwaliteit van bewegen… Kortom; onze verscherpte visie over de kwaliteit van bewegen komt eraan! En het is al mooi maar het belooft nog gaver te worden.

Nog even terug naar de Koningsspelen. Op 20 april a.s. om circa 09.00 uur is het zover. Op verschillende locaties in de gemeente Deventer, zoals De Scheg, het Borgelerbad en de Kroon, gaan we de boel op een positieve manier op z’n kop zetten! We hopen weer duizenden kinderen in beweging te brengen. Belangstelling? Kom gerust kijken. Wij hebben er veel zin in!

Sjors Lommerts
Coördinator Sportief Deventer