“Sporten? Vind ik geen zak an”, zegt Ank (71) tegen mij bij binnenkomst tijdens de eerste les. “Ik kom uit Rotterdam en heb een hekel aan sporten. Op school werd ik als laatste gekozen, ik heb een slechte conditie en vind het ook gewoon niet leuk”. Lichtelijk overdonderd zeg ik haar dat ik het goed vind dat ze er is en leg haar uit wat we gaan doen. Ze doet mee met de les, lacht veel en heeft duidelijk plezier. Ik ben positief verrast door haar inzet.

Tijdens de activiteit houdt Ank mij bezig. Ik ben benieuwd wat maakt dat ze nu toch de stap heeft gezet om te bewegen. Ondertussen ben ik er op uit om haar wél die goede beweegervaring mee te geven! Aan het einde van de activiteit vraag ik haar hoe ze hier terechtgekomen is. Ze geeft aan dat ze van de dokter moet sporten. Gezondheid als motief, veel voorkomend en niets mis mee.

Beweegmakelaar
Ank heeft het advies van de dokter opgevolgd. Dat gebeurt lang niet altijd. In Deventer kunnen patiënten van het Deventer Ziekenhuis en huisartsen in de regio sinds kort bij mij als Beweegmakelaar terecht. Als het met de gezondheid minder gaat, is het vaak lastig om te (blijven) bewegen. Patiënten worden met mij in contact gebracht. Ik help ze bij het vinden van een geschikte beweegactiviteit en begeleid ze om te starten met bewegen in de eigen omgeving.

Sport en bewegen
Bij het woord sporten dacht Ank aan: rennen, springen en je in het zweet werken. Interpretatie van het woord ‘sporten’ is nogal verschillend. Sporten is goed en gezond maar kan ook afschrikken. Je behaalt gezondheidswinst met sporten en het is goed voor je hart- en vaatstelsel. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je onder de mensen blijft en sociale contacten onderhoudt.

Daar is niet alleen sport voor nodig maar bovenal plezier! Plezier in datgene wat je doet zorgt voor eerdere en betere resultaten. Vind je een activiteit die aansluit bij jouw beweegbehoefte, dan ervaar je plezier en door het ervaren van plezier houd je het (lang(er)) vol. Dat is één van de redenen dat we ons met passie inzetten om passend beweegaanbod te vinden voor iedereen die daar wat moeite mee heeft. Geen sport, maar passend beweegaanbod. Aanbod dat aansluit bij de mogelijkheden, welke mogelijkheden dat ook zijn. Voor de één is dat sporten, intensief bezig zijn, grenzen verleggen en energie kwijt kunnen. Voor de ander is dat bewegen, laagdrempelig, kijkend naar wat kan, vertrouwen krijgen in eigen lichaam en lekker bezig zijn.

Samen Actief!
Neem het voorbeeld van Els die is gaan mee wandelen met Samen Actief. Een mevrouw die wilde wandelen maar twijfelde of dit voor haar wel mogelijk was omdat ze blind is. Kijkend naar wat wél kan, ondersteuning van de groep en het gevoel daardoor in een warm bad te zijn ontvangen heeft in eerste instantie niets met sport te maken. Dit was een activiteit die voor Els passend was bij haar mogelijkheden en haar beweegwensen. Binnen een groep, maar toch rekening houdend met individuele wensen.

Ank loopt na ons gesprek de deur uit. Met een lach op haar gezicht zegt ze “tot volgende week”. Een kleine grijns kon ik op dat moment niet meer onderdrukken…

Marit Martens- Scheers
Duizendpoot in beweging & bewegingsagogie
Beweegmakelaar Sportbedrijf Deventer