Alle genomineerden zijn een drietal vragen gesteld.
Hieronder vind je de antwoorden die zij hierop hebben gegeven!

 

Sportman

Thomas Krol (schaatsen)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  Brons op de 1500m op de WK afstanden in Kolomna, februari.
 • Wat zijn je ambities zowel komend seizoen als komende jaren?
  Ik hoop mij allereerst weer te kunnen plaatsen voor de WK die ook in februari worden gehouden want de concurrentie is moordend in Nederland. Daar wil ik pieken en een goed resultaat neerzetten, maar uiteindelijk is plaatsing voor de Spelen in 2018 het allerbelangrijkste en dat is hetgene waar je al jaren naartoe leeft.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Vind ik lastig. Ik kijk altijd graag om me heen op de ijsbaan om te zien hoe andere schaatsers rijden en probeer hiervan in de trainingen weer wat van mee te pakken. Zo vind ik rijders als Denis Yuskov en Kjeld Nuis goede technieken hebben waar ik nog veel van kan leren. Echt een voorbeeld in de sport heb ik niet, maar ik vind het wel erg mooi om naar mensen als Usain Bolt te kijken op tv.

Rodrigo Willy Broer (atletiek)

 • Wat was je beste prestatie in 2016?
  Mijn beste prestatie in 2016 was meedoen aan het NK indoor atletiek voor senioren in het Apeldoornse Omnisport. Hier heb ik namelijk, ondanks dat ik lichte hamstring klachten had, een zilveren medaille weten te bemachtigen op de 200m.

Jop de Jong (artistiek biljart)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  Mijn grootste prestatie van 2016 was dat ik Nederlands kampioen ben geworden. Het was een zinderende finale en pas mijn 2e jaar in de eredivisie.
 • Wat zijn je ambities zowel komend seizoen als komende jaren?
  Komend seizoen wil ik twee dingen laten zien: 1: laten zien dat ik aan de top kan blijven. Ik heb nu het Nederlands kampioenschap een keer gewonnen, nu wil ik constant meedoen met de toppers. 2: Goed spelen bij het Europees kampioenschap waarvoor ik ben gekwalificeerd in mei. Ik wil dan mijn vorm van de afgelopen toernooien vast kunnen houden, wellicht eindigt dat dan wel op een podiumplek. Maar verder dan april kijk ik nog niet vooruit. Mijn interesse en passie voor de sport is helemaal vanuit mijzelf gekomen (en zelf aangeleerd), daar ben ik erg trots maar ook voorzichtig op. Ik probeer echt van toernooi naar toernooi te gaan, anders kan ik mij wellicht te veel eisen stellen en verlies ik mijn passie en discipline.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Mijn voorbeeld is/was altijd de persoon door wie ik ben begonnen: Mike Massey. Een Amerikaanse Artistiek pooler. Ik kwam eens een filmpje van het tegen op YouTube en was gelijk verkocht. Vervolgens heb ik na heel veel zeuren zelf een kleine pooltafel gekregen en de rest is geschiedenis.

 

Sportvrouw

Emma Oosterwegel (atletiek)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  Op het NK junioren indoor ben ik Nederlands kampioene geworden op de 5-kamp, ik heb een tweede plaats behaald op de 60mh en een bronzen medaille op het kogelstoten. Een week later was het Nederlands kampioenschap voor senioren en hier behaalde ik een 6e plaats in de finale van de 60mh. Outdoor werd ik Nederlands kampioene op de junioren meerkamp met een prestatie die goed was voor 14e op de allertijden ranglijst en 4e op de actuele ranglijst (achter Anouk Vetter, Nadine Broersen en Nadine Visser). Op het Nederlands junioren kampioenschap behaalde ik goud op het speerwerpen. En op het Nederlands kampioenschap senioren behaalde ik ook goud met een prestatie die goed was voor een 8e plek aller tijden. Door mijn behaalde prestaties mocht ik uitkomen voor Nederland op zowel het speerwerpen als de meerkamp op het Wereldkampioenschap onder 20 jaar en ik besloot ook om aan beide onderdelen deel te nemen. Bij het speerwerpen behaalde ik een 18e plaats en op de meerkamp een 13e plaats.
 • Wat zijn je ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Dit seizoen wil ik me graag plaatsen voor het Europees kampioenschap onder 20 jaar. Aangezien dit mijn laatste junioren jaar wordt, wil ik ook het Nederlands junioren record op het speerwerpen halen, dat staat op 53.80m. De komende jaren wil ik mezelf graag verbeteren om hopelijk aan nog meer interlands te mogen deelnemen.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Mijn voorbeeld sportster is Jessica Ennis.

Eefje Boons (atletiek)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  Mijn beste prestatie van afgelopen jaar is het deelnemen aan de Europese Kampioenschappen atletiek in Amsterdam, waar ik mijn serie won met een persoonlijk record en de halve finale haalde.
 • Wat zijn je ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Mijn ambitie voor komend seizoen is het deelnemen aan de 60 meter horden op het Europees Kampioenschap indoor in Belgrado begin maart en het deelnemen aan de 100 meter horden op het Wereld Kampioenschap outdoor in Londen in augustus. Op langer termijn is mijn ambitie om in 2020 op de Olympische Spelen van Tokyo te staan op de 100 meter horden. Op de weg naar de Olympische spelen wil ik aan zo veel mogelijke Europese en Wereldkampioenschappen deelnemen.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Ik heb verschillende voorbeelden op verschillende gebieden. Als ik naar het hordelopen kijk zijn, Sally Pearson en Kendra Harrison mijn voorbeelden. Deze twee atleten gaan in een vloeiende beweging over de horden en hebben prachtige prestaties neergezet. Als ik kijk naar persoonlijkheden, is Churandy Martina een voorbeeld voor mij. Churandy staat zo positief in de sport en het leven en kan uit elke race een goed punt halen.

Natasja Verheul (hippische sport/mennen)

 • Wat was je beste prestatie in 2016.
  Daarover kan ik kort zijn. Ik heb voor het derde jaar achter elkaar de Hippiade (Nederlands Kampioenschap) vaardigheid klasse ZZ gewonnen. Dit is de hoogste klasse waar in je kunt starten. Drie jaar geleden met mijn pony Kompas Gerwin, vorig jaar met Lady Tessa en dit jaar weer met Kompas Gerwin.
 • Wat zijn je ambities voor komen jaar en de toekomst?
  Ik wil kijken hoe ver ik kan komen met mijn pony’s. Ik heb geen pony’s met een geweldige sportafstamming en geweldige bewegingen en mogelijkheden. Onze pony’s (mijn man ment er ook mee) zijn heel gewone pony’s die eigenlijk allemaal toevallig op ons pad zijn gekomen. Ook al hebben ze minder mogelijkheden, ze blijven bij ons en we halen er uit wat er in zit. Ik ben op dit moment bezig met de selectiewedstrijden voor het indoorkampioenschap dressuur en vaardigheid met onze wedstrijdpony’s. Ook zal ik komende zomer weer mijn uiterste best doen mij te kwalificeren voor de Hippiade en daar natuurlijk alles op alles zetten om mijn titel voor de vierde keer mee naar huis te nemen. Verder zal ik komend jaar veel tijd steken in twee jonge 4 jarig pony’s die we hebben en die net beleerd zijn. Zij zullen deze zomer 5 worden en zullen vooral veel buiten gereden worden. Lekker kilometers maken. Als ze het goed op pakken mogen ze in de winter van 2017 een keer mee op wedstrijd. Maar als ze nog niet klaar zijn, dan wordt het een jaar later. Ook daar ligt weer een grote nieuwe uitdaging.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Tja, er zijn zoveel sporters waar je iets van kunt leren en die een voorbeeld voor mij zijn. Ik heb zeer grote bewondering voor het doorzettingsvermogen van Bas van de Goor, de rust van een Franke Sloothaak, het vermogen om terug te gaan naar de basis als er een probleem is, zoals Albert Voorn dat kan en vooral ook het vermogen om het beste te halen uit een paard of pony met beperkte mogelijkheden zoals Ellen Bontje als geen ander kan. Dat houd ik altijd voor ogen. Mijn pony’s hebben beperkte mogelijkheden en het is aan mij om er het beste van te maken. Dat is de grootste uitdaging.

 

Sporttalent (Leo Halle aanmoedigingsprijs)

Chris Fredriks (schaatsen)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  Niet één beste prestatie maar meer. Nederlands kampioen in mijn leeftijdscategorie op zowel de langebaan als kortebaan (sprint) en winnaar van de Vikingrace (officieus Europees Kampioenschap)Verder Overijssel kampioen langebaan en meer dan dertig keer een baanrecord verbeterd voor mijn leeftijd (Deventer, Enschede, Groningen)
 • Wat zijn je ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Ik ben nu junior C waarbij ik moet concurreren met schaatsers die 1-2 jaar ouder zijn. Ik wil me dit seizoen plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap en daar bij de eerste tien eindigen. Verder wil ik probeerde Vikingrace voor de derde keer op rij te winnen. In de komende jaren wil ik me verder ontwikkelen en doorstromen naar een Regionaal Trainings Centrum.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Mijn voorbeeld sporter is Shany Davis vanwege zijn geweldige bochtentechniek

Max Wierda (rugby)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  In 2016 heb ik meerdere prestaties behaald, waar ik trots op ben. Met mijn team heb ik gepresteerd dat wij in de eerste fase van de competitie als eerste van Nederland geëindigd zijn, hiermee is er dus zeker een uitzicht op het landskampioenschap. Op persoonlijk vlak heb ik gepresteerd dat ik in de nationale selectie van mijn leeftijdscategorie zit.
 • Wat zijn je ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Voor dit seizoen is mijn ambitie om in de nationale selectie te blijven en om landskampioen te worden met mijn team. In de komende jaren zou ik graag naar het EK van 2018 willen gaan. Het ideale verloop zou dan zijn dat ik daar word gescout voor een buitenlands team.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  De All Blacks, het nationale team van Nieuw-zeeland, is mijn voorbeeld team. Dit is omdat zij ten opzichte van andere teams snel, slim en gestructureerd spelen, waardoor zij de huidige nummer één van de wereld zijn.

Wessel Boons (atletiek)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  Mijn beste prestatie uit 2016 is het verspringen op het NK Indoor in Apeldoorn. Omdat ik tijdens mijn trainingsstage in Spanje geblesseerd ben geraakt aan mijn Achilles (ingescheurd) heb ik het hele outdoor seizoen moeten laten schieten.
 • Wat zijn je ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Vooral heel blijven. Ik wil een jaar door komen zonder blessures. Als dat eenmaal goed gaat kan ik in ieder geval weer met de Nederlandse top mee. Vanaf dat punt ga ik kijken of ik mij kan plaatsen voor de Wereld en/of Europese kampioenschappen. Tokyo 2020 zit ook zeker in mijn achterhoofd. De spelen is wel een evenement waar iedere sporter van droomt.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Lastig, Ik heb wel een aantal sporters die waar ik een voorbeeld aan neem. Bijvoorbeeld Ashton Eaton, de beste meerkamper ter wereld en tevens de wereldrecord houder op het onderdeel. Ik ben ook eigenlijk een meerkamper. Ook verspringer Greg Rutherford is een voorbeeld voor mij. Rutherford zit al ruim 10 jaar aan de top van de wereld.

 

Sportploeg

Sallandsche Golfclub 1 (golf)

 • Wat was jullie beste prestatie in 2016?
  Heren 1 van de Sallandsche is in 2016 ongeslagen kampioen geworden in de 1e klasse van de landelijke competitie van de Nederlands Golf Federatie (NGF) geworden. In een viertal wedstrijden werden de concurrenten overtuigend verslagen. Een wedstrijddag in een golfcompetitie bestaat uit twee delen: een teamdeel (de zgn. foursomes) en een individueel deel (de zgn. singles). Een foursome is een wedstrijd in tweetallen tegen tweetallen van het andere team. Een single is een onderlinge wedstrijd tussen 2 spelers van de twee teams die op een wedstrijddag tegen elkaar spelen. Om te promoveren naar de hoofklasse moet niet alleen de reguliere competitie gewonnen worden, maar ook een  promotiewedstrijd worden gespeeld tegen een andere poulekampioen. Waar het in 2015 net niet lukte om de promotiewedstrijd te winnen, werd in de promotiewedstrijd van 2016 overtuigend gewonnen van Hoenshuis, een sterke tegenstander uit Limburg. Het team van de Sallandsche bestaat uit 6 spelers, die allemaal al jaren in het team spelen. Vier van hen zijn nog jeugdspelers.  Deze jeugdspelers zijn vorig jaar ook genomineerd voor sportploeg van het jaar 2015. Deze vier jeugdspelers vormden het jeugdteam dat toen landskampioen bij de jeugd. In 2016 werden ditzelfde jeugdteam in de halve finale om het landskampioenschap uitgeschakeld. Kortom: het Heren 1 van de Sallandsche is een zeer succesvol en jong team dat al voor het tweede jaar op rij kampioen is geworden in haar poule. De inspanningen van de afgelopen jaren zijn in 2016 bekroond met de promotie naar de hoofklasse.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als de komende jaren?
  De ambitie voor komend seizoen is om te handhaven in de hoofdklasse en qua spel aansluiting vinden bij het niveau dat nodig is om structureel in de hoofdklasse te spelen als club. Naast de teamprestatie hebben veel van de spelers van het team ook een individuele ambitie om zich te ontwikkelen tot een hoofdklassewaardige speler. Sommigen van hen hebben de ambitie om topgolf te combineren met studeren in Amerika of zijn daar al.
 • Wie is jullie voorbeeld sporter of sportploeg?
  Dit jaar is Joost Luiten wederom golfer van het jaar geworden in Nederland. Met zijn winst op het Dutch Open 2016  heeft Joost Luiten de aansluiting met de wereldtop weer te pakken en is dus voor het team een bron van inspiratie. De vechtlust, de wil om te winnen gecombineerd met techniek en talent maakt Joost Luiten een voorbeeld voor alle golfers.

Dibo Darts (darts)

 • Wat is jullie beste prestatie uit 2016?
  Wij zijn dit jaar voor de vierde keer op rij kampioen geworden van de hoofdklasse van de SuperLeague, dit is dan ook onze beste prestatie geweest in 2016. Alleen bij winst voor ons en puntenverlies voor de Kleine Eik konden wij kampioen worden. Uiteindelijk wonnen wij thuis met 7–3 van Oranje bar terwijl de Kleine Eik niet verder kwam dan 5-5 tegen de Rietplas

Go Ahead Eagles (voetbal)

 • Wat is jullie beste prestatie uit 2016?
  De promotie naar de Eredivisie op 22 mei. Na een bewogen seizoen werd toch nog terugkeer naar het hoogste niveau afgedwongen. Dit door een reeks van 14 ongeslagen wedstrijden.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Voor dit jaar is het doel helder: handhaven in de Eredivisie. Momenteel worden alle zeilen bijgezet om dat doel te behalen. Voor de komende jaren is het doel een stabiele Eredivisionist te worden. Niet voor niets werd in 2015 het stadion grondig vernieuwbouwd om de capaciteit te vergroten. Hoe meer support, hoe meer kans op succes!
 • Wie is jullie voorbeeld sporter of sportploeg?
  Alle sporters en sportploegen die met plezier als basis dagelijks op de verschillende sportlocaties in de regio te vinden zijn!

 

Sporter met een beperking

Devinco G team (korfbal)

 • Wat zijn jullie beste prestaties in 2016 geweest?
  – kampioen voorjaarscompetitie veld;
  – zowel G1 als G2 kampioen najaarscompetitie veld;
  – 2e op de Special Olympics;
  – meegedaan aan het toernooi in het kader van 25 jaar G-korfbal in Nederland (gespeeld in Rotterdam);
  – getraind onder leiding van de Bondscoach van het Nederlands korfbalteam tijdens de korfbalchallenge.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  – meer kinderen met een beperking in aanraking laten komen en enthousiast maken voor korfbal.
  – de G-competitie uitbreiden met meer G-teams, zodat er meer tegenstanders zijn.
  – het G-korfbal in district Oost naar een hoger niveau brengen, door goede trainingen en wedstrijden/toernooien te spelen tegen andere tegenstanders;
 • Wie is jullie voorbeeld sporter of sportploeg?
  Voorbeeld voor onze korfballers is uiteraard het Nederlands korfbalteam. Ze willen het liefst net zo goed worden als deze ploeg en willen daar met z’n allen hard voor trainen.

Davey Hoogelander (wielrennen)

 • Wat was je beste prestatie in 2016?
  Mijn beste prestatie was het meedoen aan de Special Olympics. Hier heb ik drie keer goud gewonnen! Bij twee van de drie races heb ik tussen de wielrenners met twee wielen gereden. Mijn doel voor de toekomst is de groep met wielrennen bij te houden.
 • Wat zijn je ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Mijn doel om te bereiken in de toekomst is , de groep met wielrennen bij te houden
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Ik heb geen speciale voorkeur voor een sporter, ik vind het leuk om een sport zelf te beoefenen.

Emi Lin & Sven Nijenhuis (wielrennen)

 • Wat was jullie beste prestatie in 2016?
  Dat we 3 Gouden Medailles hebben gewonnen tijdens de Special Olympics in Groesbeek. Op de 1 km en 5 km en de 10 km.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Van Emi: blijven trainen zoveel als ze kan met soms een ander voorrijder.
  Van Sven: naast mijn eigen trainingen probeer ik zo veel mogelijk met Emi te blijven trainen. Op deze manier blijven wij trainen om in 2018 weer mee te doen met de Special Olympics in Doetinchem. En ook nog gewoon de tussen wedstrijden samen met Emi te blijven fietsen.
 • Wie is jullie voorbeeld sporter of sportploeg?
  Onze voorbeeld sporter is Tom Dumoulin beste wielrenner van Nederland.

Lynette van Ommeren (skeeleren)

 • Wat is je beste prestatie uit 2016?
  2 Gouden medailles tijdens de Special Olympics 2016 in Nijmegen op het onderdeel skeeleren 100 en 300 meter.
 • Wat is je ambitie voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Tijdens de Special Olympics in 2018 opnieuw de gouden medailles pakken op de 100 en 300 meter en proberen zoveel mogelijk persoonlijk records te rijden tijdens het schaatsen en skeeleren.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Caren Daggevoorde, zij is mijn trainster bij het skeeleren bij Sportief Oost.

 

Sportvereniging.

VV Lettele

 • Wat is jullie meest aansprekende, belangrijke activiteit of project geweest in 2016?
  Onze belangrijkste activiteit is de inzet van tientallen vrijwilligers van onze voetbalvereniging om de vernieuwbouw van het kulturhus De Spil mogelijk te maken. Heel veel vrijwilligers hebben geholpen bij de bouwwerkzaamheden van kleedkamers, de huskamer en vergader- en activiteitenruimtes, schilderwerk, inrichtingswerkzaamheden en uitvoerend werk voor technische installaties, de voorbereidingen in bouwcommissies, interieurcommissies, maar ook bij het inrichten van ict faciliteiten. Door de inzet van heel veel vrijwilligerswerk is dit prachtige resultaat in Lettele behaald en staat er nu een heel mooi Kulturhus waarop heel Lettele trots kan zijn. Er zijn faciliteiten waarvan vv Lettele ook gebruik kan maken. Het bestuur van vv Lettele heeft er mede voor gezorgd dat er in Lettele een massaal gedragen en ondersteunde beweging is ontstaan om gezamenlijk een vernieuwd Kulturhus te gaan bouwen waarin alle Lettelenaren elkaar kunnen ontmoeten. Het is veel breder geworden dan alleen een sportaccommodatie. De voetbalvereniging heeft hierbij zijn verantwoordelijkheid genomen door breder te kijken dan alleen het voetbalbelang  want wij vinden de leefbaarheid van het dorp uitermate belangrijk en dus ook voorzieningen die belangrijk zijn voor de toekomstige leefbaarheid. Het voetbalbelang is daarin nevengeschikt.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Na de massale inzet van ook onze vrijwilligers voor het Kulturhus gaan we wederom met de inzet van vele vrijwilligers ons hoofdveld renoveren. Het veld wordt iets vergroot en de grasmat wordt gerenoveerd. Tevens wordt de afrastering van het veld geheel vernieuwd. Dankzij de inzet van onze vrijwilligers kunnen we dit betaalbaar uitvoeren.
 • Hebben jullie een sportvereniging of organisatie die jullie voorbeeld is?
  Hetgeen in Luttenberg door heel veel bevlogen dorpsgenoten. Vrijwilligers lukt om voor het dorp tot stand te brengen, is een voorbeeld voor ons.

Av Daventria 1906

 • Wat is jullie meest aansprekende, belangrijke activiteit of project geweest in 2016?
  We hebben veel activiteiten gehad in 2016. Natuurlijk onze loopevenementen brink tot brink, bunkercross en als klap op de vuurpijl de Ijsselloop. Op de baan zijn weer een zestal wedstrijden georganiseerd met als hoogte punt het Open Overijssels-Gelders Kampioenschap meerkamp voor C en D junioren. Twee dagenlang acht verschillende onderdelen met daarnaast clinics polsstokhoog en steeple chase. We zijn uiteraard trots op de prestaties van onze topsporters in 2016. Onze langebaan en boslopers zijn door heel Europa gereisd om diverse (halve) marathons te bezoeken. Met name Berlijn en München waren dit jaar intrek bij Daventrianen. Vanuit het participatiebeleid zijn de eerste nieuwe lijnen gelegd om de atletiek sport ook te integreren in zorg en welzijn activiteiten. Wanneer je vraagt naar het belangrijkste voor ons in 2016 dan is dat naar mijn mening de viering van ons 110 jarige jubileum. Kenmerk van een vereniging is het verenigd zijn. We hebben laten zien dat we dat al 110 jaar kunnen. Het diner, open Odium en feest hebben we gegeven in de prachtige kantine van onze buren de pickwickplayers. Ook een mooie vorm van samenwerking en noaberschap.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Op alle gebieden willen we letterlijk en figuurlijk in beweging blijven. We hebben een in mijn ogen helder participatiebeleid opgesteld dat in februari wordt voorgelegd aan de ledenvergadering. We willen daarnaast verder investeren in onze talentontwikkeling door het vormen van een Regionaal trainings centrum waar ook atleten van andere sportverenigingen gebruik van kunnen maken. Het belangrijkste is dat we het plezier in samen atletiek beoefenen blijven koesteren.
 • Hebben jullie een sportvereniging of organisatie die jullie voorbeeld is?
  Niet heel specifiek. Wat betreft organisatie en accommodatie hebben we wel een leuk lijntje met Prins Hendrik in Vught. Dat is een van de grootste atletiekverenigingen van Nederland, waar de faciliteiten optimaal gedeeld worden met scholen, zorgcentra, kennisinstituten en bedrijven.

SV Colmschate’33

 • Wat is jullie meest aansprekende, belangrijkste activiteit of project geweest in 2016?
  Onze belangrijkste project is de plaatsing van de units geweest. We hebben uiteindelijk het volgende kunnen realiseren 4 kleedkamers, ruimte voor stichting ‘de klup’, ruimte voor commissies en externe bedrijven om te vergaderen. Het gebouw is buiten een strenge winter om geheel zelf voorzienend door de heatpipes met zonneboiler en zonnepanelen. De units is door zijn brede gangpad en ruime kleedkamers voor iedereen toegankelijk. Tevens is er een gehandicapten toilet gerealiseerd. Door de aanleg van een vijf meter brede aanrij route met vijf parkeerplaatsen kunnen minder valide makkelijk worden afgezet bij de units. Het project is afgemaakt met een natuurlijke speelplaats voor de aller kleinste die zich lekker de grondbeginselen van het bewegen eigen kunnen maken (zie foto boven met op achtergrond de units). Dit project heeft bijna drie jaar geduurd. Een periode waar we contact hebben gezocht met lokale partners zoals Arthur van Oosterhout (AFM Huisadvies) en Gerrit van Ginkel (4Society). Gerrit heeft ons geholpen met het zoeken naar fondsen en subsidies om de financiering rond te krijgen. Arthur heeft ons geholpen bij de aanbesteding van de units en heeft toezicht kunnen houden bij de werkzaamheden. Naast het lokale bedrijfsleven hebben veel vrijwilligers zich de afgelopen jaren ingezet om dit project tot een succes te maken. We zijn trots dat we dit al tientallen jaren met verschillende vrijwilligers doen. Dit is o.a. één van de belangrijke functie(s) van een vereniging. Met de enorme toeloop van het meidenvoetbal (mede dankzij coördinator Ed Klappe) zijn we als vereniging bezig met de toekomst. We willen van basis naar beter, hetgeen wat wij al jaren doen met elkaar nog beter doen en daarnaast kijken wat we kunnen betekenen voor onze omgeving. Om dit in goede banen te leiden hebben we goede faciliteiten nodig. Deze faciliteiten zijn in 2016 gerealiseerd. In de komende jaren gaan we door met ons plan van aanpak zodat iedereen zich veilig en thuis voelt en dat we met passie en plezier onze vaardigheden op welke vlak dan ook kunnen uitoefenen.
  We zijn er ook trots op dat leerlingen van bouwmensen (opleiding en scholing in de bouw) een groot aandeel in het project hebben gehad. We hebben leerlingen van bouwmensen de kans geboden om in de praktijk te leren. Deze ervaring is voor zowel de leerlingen als voor de vereniging een belangrijk. Natuurlijk is het financieel aantrekkelijk maar we hebben leerlingen de kans geboden om hun kennis en vaardigheden in de praktijk uit te voeren. In september zijn units officieel door onze wethouder geopend en vanaf dat moment worden ze dagelijks door vele (dames en G teams) gebruikt. We zijn trots dat we ruimte(s) voor stichting ‘de klup’ hebben kunnen realiseren. Vol enthousiasme zijn ze ingericht met hun ‘handvaardigheden’.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  – Van basis naar beter (Omarm wat je hebt en besteed daar je volledige aandacht aan, sta altijd open voor nieuwe ideeën maar dit mag niet ten koste gaan van hetgeen je al in huis hebt)
  – Communicatie verbeteren in de vorm van een aanleg van een volledig wifi netwerk op het sportpark met daarbij verschillende communicatiemiddelen zoals club-app en digitale informatieschermen
  – Kwalificatie van onze vrijwilligers
  – Kantine en kleedkamers verder verduurzamen met zonnepanelen en heatpipes
  – We hopen in 2017 een kunstgrasveld te kunnen aanleggen
 • Hebben jullie een sportvereniging of organisatie die jullie voorbeeld is?
  Je leert van elkaar en met elkaar! Door kennis met elkaar te delen, elkaar te helpen met vraagstukken en oplossingen te bieden creëren we een nog betere samenleving. Uiteindelijk profiteren we hier allemaal van. Om concreet antwoord te geven op de vraag is er niet één vereniging die ons voorbeeld is maar zijn ze dat allemaal. We dragen allemaal ons steentje bij op welke manier dan ook. Al die kleine steentjes zorgen voor een belangrijk fundament voor onze samenleving.

Reddingsbrigade Deventer

 • Wat is jullie meest aansprekende, belangrijke activiteit of project geweest in 2016?
  De Reddingsbrigade Deventer bestond 29 oktober 2016, 40 jaar, dit hebben wij groots gevierd met onze leden, overdag voor onze jeugdleden(vaar- en activiteitsmiddag) en in de avond onze senior leden (feestavond). De grootst klapper van die dag was de koninklijk onderscheiding voor onze oprichter en instructeur Willy van der Linden. Wij zijn een zeer actieve vereniging, ieder jaar hebben wij onze examens in het zwemmend redden (kinderen,oudere jeugd en jong volwassen), daarnaast zijn er examen geweest in het varend redden(oudere jeugd en jong volwassen). Dit zijn de toets momenten dat ze kunnen laten zien dat zij echte redders zijn. De wedstrijd ploeg heeft regionaal weer goed gepresteerd, beide junioren teams algemeen 3e. Dames 1: 2e. Dames 2: 5e (van de 8). Heren 1: 1e. Heren 2: 4e (van de 8). De zwemmarathon ploeg met diverse marathons meegedaan, in Zwolle 3e met 25100 mtr, in Deventer 1e met 24450 mtr, in Oss 2e met 23550 mtr en in Wageningen 3e met 25750 mtr. Daarnaast bewaken wij 20 evenementen in en op het water door de hele regio heen. bv, Triatlon holten, Sinterklaas intocht Deventer, daventria roeitocht, Gaypride Amsterdam, enz enz.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  Wij zijn dit begonnen met een verjongingsslag. Een nieuwe website in de maakt, instructeurs in nieuwe landelijk uniforme kleding gestopt. Het opknappen van onze 3e reddingsboot. Aanschaf van nieuwe waterdichte werkpakken voor de boten.
 • Hebben jullie een sportvereniging of organisatie die jullie voorbeeld is?
  Er zijn in Nederland 170 reddingsbrigades, 1 grote familie. Doordat wij veel met elkaar samen werken, leren wij van elkaar en pakken wij elkaar plus punten op, zodat wij nog beter worden in onze opleidingen en reddingen. Dat is de grootste kracht van de reddingsbrigade Nederland.

SV Helios

Onze sportvereniging geeft een boost aan maatschappelijke ontwikkeling. En niet zo’n beetje ook. De vereniging verbindt de wijk. Doelbewust. Onze locatie benutten wij meer dan voor voetbal alleen: dagbesteding, kinderopvang, ontmoeting en activiteiten, werk. Een voorliggende voorziening. We zijn open van 08.00 tot 23.00 uur. Wij vervullen een maatschappelijke rol. Onze partners zijn sport-, zorg-, welzijns- en onderwijsorganisaties, evenals bedrijven van het aanliggende bedrijventerrein.

De ontwikkelingen binnen overheid en gemeente heeft onze maatschappelijke rol als maar vergroot. Ruim 95 % van onze leden wonen in de wijk. Ons grote netwerk zetten wij in en breng zorg & burgerparticipatie samen in de wijk als ook op het industriegebied de Weteringen. De laagdrempeligheid van een voetbalvereniging met sport, gezondheid en voeding hoog in vaandel dragen bij om bewoners weer in hun kracht te zetten. Daarom ons project Wijk voor elkaar.

Ontwikkeling MFC (sport)

Vorig jaar zijn wij gewoon begonnen met ons complex dagelijks open te stellen tussen 08.00 uur en 23.00 uur ’s avonds. Er zijn meer activiteiten en er maken meer partijen gebruik van ons complex zoals het RIBW met dagbesteding. Sam & koen met een sport Bso en begeleiden wij individueel of in groep leerlingen van diverse opleidingen. Sporten wij met ouderen en helpen wij de buurtbewoners als ze het even niet meer zien zitten weer op weg. Dit wellicht omdat ze nu geen baan hebben of terug moet komen van een burn-out. Wij helpen ze graag weer in hun kracht te zetten.


Sportstimuleringsprijs

Ijsselloop (Kidsrun)

 • Wat is jullie beste prestatie uit 2016?
  We zijn er trots op dat er in 2016 wederom meer kinderen dan ooit hebben meegedaan aan de Kidsrun. Maar liefst 1.535 kinderen hebben zich in het zweet gerend over ons parcours van 1 km. De Kidsrun werd voorafgegaan door een warming up vanaf het bordes van de Waag. Sommigen ouders liepen ter begeleiding mee maar de meesten stonden samen met broertjes, zusjes, opa’s oma’s en vele anderen langs de kant om de kinderen aan te moedigen. Met 1.535 deelnemers maakten ze maar liefst 26% uit van het totaal aantal deelnemers aan de IJsselloop Deventer.
 • Wat zijn jullie ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  De Kidsrun is 1 van de belangrijkste peilers van de IJsselloop Deventer. We vinden het enorm belangrijk dat mensen in beweging zijn en om in beweging te zijn moet je in beweging komen. Veel deelnemers aan de IJsselloop doen voor de eerste keer mee aan een hardloopevenement. En (bijna) niemand komt onvoorbereid aan de start. Dit betekend dat ze allemaal al weken, zo niet, maanden al in training zijn voor de IJsselloop. Daarom bieden we ook clinics aan om mensen goed te begeleiden en voor te bereiden op de IJsselloop. En dat doen we ook zeker als het gaat om kinderen. Het is namelijk nog belangrijker dat kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium leren en ervaren dat hardlopen ook heel erg leuk kan zijn. En daarom is voor ons de Kidsrun dan ook zo belangrijk. Voor de komende editie willen we graag de samenwerking aangaan met zoveel mogelijk basisscholen in Deventer. Om nog meer kinderen dan het afgelopen jaar te laten ervaren hoe leuk (samen) hardlopen kan zijn.
 • Wie is jouw voorbeeld sporter of sportploeg?
  Bij Daventria lopen op dit moment een aantal echte talenten rond. Eefje Boons en Emma Oosterwegel.

Brink tot Brink loop (kidsrun)

 • Hoeveel deelnemers hebben jullie tot nu toe behaald tijdens de kidsrun?
  199 deelnemers
 • Wat zijn jullie ambities voor de volgende edities?
  Onze ambities voor de volgende editie zijn o.a.: Het opzetten van een scholencompetitie. Hierbij willen wij graag het idee van de snelste school van Deventer promoten. Scholen strijden tegen elkaar tijdens een hardloopcompetitie, waarbij uiteindelijk de snelste school van Deventer wordt bekroond! Naast deze scholencompetitie willen we graag tijdens de volgende brink tot brink loop de studentenloop meer promoten en hier meerdere teams voor werven. Afgelopen editie heeft één studententeam meegelopen, we hopen dan ook dat dit er in de toekomst meer zullen worden.

BAS en DOET

 • Wat is jullie beste prestatie uit 2016?
  In 2016 hebben we 24 mensen met geheugenproblemen/dementie het leefstijlprogramma DOET (Deventer Oefenprogramma Thuiswonenden) aan kunnen bieden. De deelnemers hebben het programma met grote inzet en een hoop plezier een half jaar gevolgd. 2016 was het jaar waarin we voor het eerst BAS (Blijf Actief bij de Sportvereniging) zijn gestart. BAS kan worden gevolgd nadat DOET is afgelopen. Maar liefst 18 van de 24 deelnemers hebben gekozen voor een vervolg bij BAS! Fantastisch dat we met deze programma’s mensen met geheugenproblemen/dementie actief houden, ze meer vertrouwen geven, ze de natuur laten ervaren, een sociaal vangnet bieden en hun mantelzorgers ook nog eens twee keer per week ontlasten!
 • Wat zijn je ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
  In 2017 willen we DOET opnieuw aanbieden aan 24 mensen met geheugenproblemen/dementie die daarna door kunnen stromen naar BAS. Ook willen we het programma verder door ontwikkelen. Het liefst willen we DOET en BAS op meer plekken in Deventer aan kunnen bieden. We zijn hard op zoek naar andere (sport)verenigingen die zich aan willen sluiten en zoeken ieder jaar naar financiële mogelijkheden om de programma’s uit te kunnen voeren. Als we nog iets verder in de toekomst mogen kijken, dan streven we ernaar om ieder jaar in Deventer 50 mensen met geheugenproblemen/dementie DOET en BAS aan te kunnen bieden en zijn de financiële uitdagingen van deze programma’s gedekt. En als we nog wat groter mogen denken, dan zien we DOET en BAS ook graag in andere plaatsen in Nederland aangeboden worden!
 • Wie is jullie voorbeeld sporter of sportploeg?
  Er is niet een sporter of sportploeg die als voorbeeld dient. Het zijn alle sporters en sportploegen die tegenslagen weten te incasseren en deze ervaringen omzetten in positieve energie zodat ze beter gaan presteren en hun doelen halen. Met de nieuwe initiatieven DOET en BAS is het net zo. Het is geen gespreid bedje waarin we deze programma’s weg kunnen zetten. Sterker nog, het is een lastig en complex gebeuren. We hebben te maken met een erg kwetsbare doelgroep waardoor de organisatie complex is. Denk alleen al aan het herinneren van de bijeenkomsten. Maar DOET en BAS zijn ook out-of-the-box nieuwe programma’s waarbij zorg en sport worden gecombineerd. Uniek, maar daardoor ook erg lastig om gefinancierd te krijgen terwijl het zo veel oplevert. We hebben al menig tegenslag moeten verwerken, maar Helios, Solis en IJssellandschap blijven hun doel voor ogen houden; de kwetsbare oudere met geheugenproblemen/dementie de mogelijkheid bieden om zo lang mogelijk veilig thuis te blijven wonen! De glimlach die wij van onze deelnemers krijgen, zegt ons genoeg.

Sportcarroussel

 • Wat is de mooiste activiteit van je project geweest in 2016?
  Ons hoogtepunt was natuurlijk deelname aan de Special Olympics Nationale Spelen 2016 in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek ( mede dankzij de Sportcarrousel). De Sportcarrousel is vele malen ingezet in 2017 en veel sporters met een beperking hebben zich ingezet als vrijwilliger om hun sport en vereniging te promoten. De SportcarrouselBriljant, “De SPORTcarrousel”, praktisch en effectief door inzet en kracht van mensen en sportverenigingen. • Een goed verhaal, de juiste uitstraling en een fundament voor de doorvertaling naar alles wat wij doen. Dat is waarom het werkt, waarom wij het doen, waarom jij het wilt. De SPORTcarrousel klopt helemaal. Compleet en betaalbaar uitgewerkt concept en direct toepasbaar in elke gemeente(n)/ regio(s)

 De SPORTcarrousel

Er is een prachtige SPORTcarrousel ontwikkeld. Met een aanhanger vol sportattributen komt de carrousel op elke gewenste plek. De eerste keer op een school, in een wijk of bij een werkgever. Leerlingen, buurtbewoners en werknemers kunnen – op eigen terrein – kort verkennen wat de sporten (atletiek, gymnastiek, skeeleren, wielrennen, judo, voetbal, tafeltennis, zwemmen, korfbal) inhouden. De volgende stap is dat de carrousel wordt opgezet bij bijvoorbeeld een van de verengingen. Daar kunnen de mensen dan weer alle sporten beoefenen, maar ook nader kennis maken met de vereniging. Vervolgens is het de bedoeling dat de sporter-in-spe een aantal keren gaat proefdraaien bij de vereniging van zijn of haar keuze. Als dat bevalt kan hij of zij lid worden van de vereniging. Bij de aangepaste sporttak van de vereniging, maar ook bij de reguliere onderdelen, dat is afhankelijk van wat iemand kan en wil.

In het kort:

 • De SPORTcarrousel komt op de eigen locatie (bijvoorbeeld op school, in de buurt of werk). Daar kan je meedoen aan allerlei sporten.
 • De SPORTcarrousel staat op een andere locatie (bijvoorbeeld een sportvereniging). Daar kan je alle sporten van de carrousel doen, maar ook met de vereniging kennis maken.
 • Proefdraaien bij een sportvereniging.
 • Lidmaatschap sportvereniging.
 • Een leven lang gezond sporten.
  Deelnemende sportverenigingen: AV Daventria 1906, SVOD, Sportief Oost, DRV De Zwaluwen, Budo Vereniging Deventer, SV Colmschate’33, ttv Swift Deventer, De Klup in Deventer, Devinco

Wat zijn de ambities voor zowel komend seizoen als komende jaren?
We zijn in gesprek met nieuwe sporten. We gaan net als afgelopen jaren de Sportcarrousel delen in de regio Salland. We willen de drempels voor iedereen nog meer verlagen. Sport toegankelijk maken voor iedereen. De Sportcarrousel uitbreiden met een mobiel loket, een ontmoetingsplaats voor iedereen. In 2018 naar de Achterhoek en 2020 naar Den Haag om met een Deventer Sportploeg deel te nemen aan de Special Olympics Nationale Spelen.